Α. Καλατζόπουλος (PMI): Προσλήψεις και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από την Philip Morris 

Α. Καλατζόπουλος (PMI): Προσλήψεις και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από την Philip Morris 

H Philip Morris International (PMI) έχει επενδύσει από το 2003 που απέκτησε την Παπαστράτος έως σήμερα πάνω από 1 δισ ευρώ. Η πιο σημαντική νέα επένδυσή της στη χώρα μας είναι η δημιουργία του νέου εργοστασίου παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής των ράβδων (sticks) καπνού για τις συσκευές IQOS. Στη μονάδα αυτή επενδύθηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ από το 2017 μέχρι σήμερα και όπως ανέφερε ο νέος επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (Chairman BoD) Αντρέ Καλατζόπουλος οι επενδύσεις θα συνεχιστούν.

«Η πλήρης μετατροπή του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο, από μια μονάδα παραγωγής καιόμενων προϊόντων καπνού σε μη καιόμενα (θερμαινόμενα), μια επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ, έδειξε την δέσμευσή μας για επενδύσεις στη χώρα», είπε ο κ. Καλατζόπουλος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η παραγωγή που γίνεται στον Ασπρόπυργο δεν αφορά μόνον την ελληνική αγορά, αλλά μια σειρά άλλων αγορών στις οποίες εξάγονται. Η πολυεθνική εταιρεία έχει ήδη επενδύσει και θα συνεχίσει και το πράττει και στο μέλλον. «Πάντα κοιτάζουμε για ευκαιρίες και η πρόθεσή μας για επενδύσεις θα συνεχιστεί». 

Ήδη η εταιρεία στην Ελλάδα ξεκινά 53 νέες προσλήψεις εργαζομένων που θα προσληφθούν με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας  της τρίτης κατά σειράς γραμμής παραγωγής ράβδων καπνού. Σήμερα στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου λειτουργούν πλήρως οι δύο γραμμές παραγωγής και καθώς η ζήτηση για τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού αυξάνει παγκοσμίως, η εταιρεία θέτει σε λειτουργία και την τελευταία γραμμή παραγωγής.

Πάντως το υψηλόβαθμο στέλεχος της PMI συνέστησε, η χώρα να μην εστιάζεται μόνον τις βιομηχανικού χαρακτήρα επενδύσεις -στα τούβλα και τα τσιμέντα όπως είπε χαρακτηριστικά- με δεδομένο τις αλλά σε άλλου είδους επενδύσεις που έχουν πολύ υψηλή προστιθέμενη αξίας, όπως είναι εκείνες στον ψηφιακό κόσμο.

Αλλαγή φρουράς

Oι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στην PMI. O κ. Καλατζόπουλος τον ερχόμενο Μάϊο θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της εταιρείας και θα καταλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (Chairman of BoD) της επιχείρησης. Tη θέση του CEO της PMI θα αναλάβει o κ. Jacek Olczak, πρακτικά Νο 2 της επιχείρησης δίπλα στον Έλληνα Αντρέ Καλατζόπουλος και μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών (COO) της εταιρείας.

Ο τελευταίος αναφερόμενος στην συμβολή της Παπαστράτος είπε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από την οικονομική συνεισφορά της. Πρόσθεσε ότι πολλά στελέχη της PMI προέρχονται από την ιστορική ελληνική βιομηχανία, η οποία έχει υπηρετήσει πολύ καλά την PMI σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Γενικός Διευθυντής της PMI στην Ουκρανία είναι Ελληνας, πολλά στελέχη της PMI στο Λονδίνο και την Ελβετία προέρχονται από την Ελλάδα. «Η συνεισφορά της Παπαστράτος στην PMI είναι πέρα από την οικονομική συμβολή της. Μόνον ο Αντρέ (Καλατζόπουλος) δεν προέρχεται από την Παπαστράτος», συμπλήρωσε με χιούμορ ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της PMI. 

O κ. Καλατζόπουλος, συμπλήρωσε ότι παρόλο που είναι Έλληνας, ποτέ δεν εργάστηκε στην Ελλάδα εξαιτίας των σπουδών του στο εξωτερικό. «Αν και γεννήθηκα και τελείωσα το Λύκειο στην Ελλάδα, σπούδασα στην Ελβετία και ξεκίνησα να εργάζομαι στην Ελβετία», είπε ο κ. Καλατζόπουλος.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στο κάπνισμα, ο κ. Καλατζόπουλος σημείωσε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας σημειώθηκε κάμψη του καπνίσματος κατά 12% έως 15%, ανάλογα με τη χώρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν ήσσονος σημασίας στην Ευρώπη, αλλά μείζονος σημασίας σε χώρες όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται σε ημερήσια βάση. Τέτοιες χώρες είναι της Λατινικής Αμερικής και της ΝΑ Ασίας. «Όταν οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους μειώνουν την κατανάλωση και το κάπνισμα σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητά τους», είπε ο επικεφαλής της PMI.

Λαθρεμπόριο και κορονοϊός

H κάμψη αυτή της ζήτησης συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, είπε ο κ. Καλατζόπουλος καθώς η απαγόρευση των μετακινήσεων συνεχίζεται σε πολλές χώρες. Πάντως πρόσθεσε ότι η τάση μείωσης του καπνίσματος είναι μεγαλύτερη από εκείνη των υποκατάστατων προϊόντων όπως είναι το IQOS, καθώς μεγάλο ποσοστό των καπνιζόντων στρέφεται στα υποκατάστατα τσιγάρων. «Συνολικά το IQOS και τα άλλα μη καιόμενα προϊόντα καπνού ανταποκρίνονται καλύτερα σε σχέση με τις περιστάσεις», είπε ο κ. Καλατζόπουλος.

Αναφερόμενος στην κατανάλωση λαθραίων προϊόντων τσιγάρων, το Νο 1 της PMI σημείωσε ότι όλοι αυτοί που διακινούν λαθραία τσιγάρα κατά κανόνα δεν είναι απλοί λαθρέμποροι και ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπε, συνήθως τα ίδια πρόσωπα συμμετέχουν σε trafficking προσώπων, σε εμπόριο σκληρών ναρκωτικών και συχνά είναι αποτελούν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. 

«Το λαθρεμπόριο (τσιγάρων), όπως και του αλκοόλ είναι ένα σοβαρό θέμα», είπε ο κ. Καλατζόπουλος. Συνήθως τα δίκτυα που υποστηρίζουν αυτή τη μορφή λαθρεμπορίου, είναι τα ίδια δίκτυα που διακινούν σκληρά ναρκωτικά , ανθρώπινες ζωές, και πραγματοποιούν διάφορες μορφές τρομοκρατικών ενεργειών όπως είναι λαθρεμπόριο όπλων. Σύμφωνα με τον κ. Καλατζόπουλο, οι «αθώες» ενέργειες λαθρεμπορίου τσιγάρων μπορεί να χρηματοδοτούν πολύ πιο σοβαρές παράνομες δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητες, ειδικά τώρα που έρχεται ένα ευαίσθητο εμβόλιο για τον κορονοϊο και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές σε πλαστά προϊόντα και το λαθρεμπόριο.