Κ.Αχ.Καραμανλής: Συμπληρωματικός κατάλογος απαλλοτριώσεων στο υπουργικό

Κ.Αχ.Καραμανλής: Συμπληρωματικός κατάλογος απαλλοτριώσεων στο υπουργικό

Για την υπαγωγή απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα, πρότεινε, από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έναν συμπληρωματικό κατάλογο, που αφορά σε 5 έργα, εκ των οποίων 4 υλοποιούνται από το υπουργείο κι ένα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το πρώτο αφορά στα επείγοντα έργα επισκευής και ανακατασκευής γεφυρών στην Εύβοια και ειδικότερα στη γέφυρα Βασιλικού, στη γέφυρα στον οικισμό Φύλλα και στη γέφυρα στον οικισμό Αφράτι, περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020, όπως είχε δεσμευθεί η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή.

Το δεύτερο αφορά στην κατασκευή της νέας γέφυρας Κερίτη με τα συνοδά οδικά έργα, στον οικισμό Αλικιανός του Δήμου Πλατανιά των Χανίων.

«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του νομού Χανίων αλλά και της Κρήτης. Η περιοχή του νομού Χανίων έχει πρόσφατα πληγεί από πλημμύρες και είναι άμεση η ανάγκη προστασίας των πολιτών και των ιδιοκτησιών τους από παρόμοια ακραία φυσικά φαινόμενα. Επίσης είναι άμεση η ανάγκη οδικής σύνδεσης του αστικού ιστού της ευρύτερης περιοχής ο οποίος σήμερα είναι αποκομμένος λόγω κατάρρευσης των προαναφερόμενων γεφυρών», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Το τρίτο έργο αφορά στην οδική σύνδεση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, η ανοικοδόμηση του οποίου αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πέρα από τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που πηγάζουν από το Νόμο 4667 του 2020, η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας από και προς το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, καθώς και η εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών οδικής ασφάλειας και άνετης πρόσβασης, κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως λόγω των ανελαστικών προθεσμιών υλοποίησης της δωρεάς, είναι άμεση η ανάγκη έναρξης των διαδικασιών.

Το τέταρτο έργο σχετίζεται με το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και αφορά σε έργα άρσης ασυμβατοτήτων με τους κανονισμούς της EASA.

«Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας με σκοπό τη συμμόρφωση του αεροδρομίου της Κέρκυρας με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, όπως αυτές εξειδικεύτηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον EASA», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε: «Οι προαναφερθείσες εργασίες κρίνονται απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου της Κέρκυρας και την απόκτηση σχετικής πιστοποίησης, που θα το καθιστά σύμμορφο προς τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Ασφάλειας των Πτήσεων».

Το πέμπτο έργο, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αφορά στη βελτίωση των τμημάτων της επαρχιακής οδού Παπάδου– Πλωμαρίου.

«Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη νήσο Λέσβο είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού η επαρχιακή οδός Παπάδου- Πλωμαρίου αποτελεί έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες της Λέσβου, ο οποίος συνδέει τις σπουδαιότερες τουριστικές περιοχές της Λέσβου, το Πλωμάρι με τη Μυτιλήνη», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε: «Τα τελευταία χρόνια το Πλωμάρι έχει προσελκύσει μεγάλο όγκο ξένων επενδύσεων και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει αυξητική πορεία. Επιπλέον, ο λιμένας Πλωμαρίου πρόκειται να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου ”Schengen” και ήδη κατασκευάζονται τα αντίστοιχα έργα για τη δημιουργία της πύλης».