J. Lew: Η κατάσταση στην Τουρκία εντείνει την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

J. Lew: Η κατάσταση στην Τουρκία εντείνει την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε η χώρα να μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας, δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times o υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew.

«Θα ήλπιζα πως (η πρόσφατη αναταραχή) θα άλλαζε το κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους - και επειδή είναι ούτως ή άλλως το σωστό να γίνει, αλλά και επειδή σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί η δημοσιονομική της δομή», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Lew.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού προς την Ευρώπη είχε ανανεώσει την έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Πρέπει να επιδιορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μία ισχυρή Ελλάδα», λέει ο κ. Lew, ο οποίος καλεί τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παραλλήλως με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Jack Lew στην Αθήνα, όπου, όπως αναφέρουν οι FT, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο θα παροτρύνει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να βγάλει τη χώρα από τη μακρά ύφεση.

Όπως σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, «η ημέρα της κρίσης της Ελλάδας για το τεράστιο βάρος χρέους της έχει αναβληθεί επανειλημμένως λόγω διαφωνιών μεταξύ των πιστωτών της χώρας».

Παρατίθεται επίσης πρόσφατη δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde στους FT με την οποία εξέφραζε τη γνώμη ότι «για να είναι βιώσιμο το χρέος, απαιτείται αναδιάρθρωση… που θα μπορούσε να γίνει χωρίς ονομαστικό "κούρεμα"».

Ο κ. Lew διατυπώνει την εκτίμηση ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι μοιάζουν να έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον κατ' αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση χρέους που δε θα μειώνει το ποσό που θα επιστραφεί στους πιστωτές.

Πηγή: skai.gr