J. Kerry: Η Ελλάδα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις

J. Kerry: Η Ελλάδα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις

Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάπτυξη.

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Kerry στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

 

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Kerry, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα». 

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον John Kerry

«Ο κ. Kerry είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό, την καθαρή του σκέψη και τον ρεαλισμό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον John Kerry μετά την διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών τους.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων σχετικά με την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι «εκτιμούμε το ανοιχτό πνεύμα των ΗΠΑ όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους, μια εποικοδομητική προσέγγιση στη λύση αυτού του προβλήματος».

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του διαμεσολαβητικού ρόλου της Ελλάδας στα τεκτενόμενα της περιοχής, σημειώνοντας ότι η χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας, είναι ένας σημαντικός παίχτης που εκπέμπει σταθερότητα στη περιοχή, την οποία γνωρίζει καλά.

Ειδικότερα για το ζήτημα της Συρίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η χώρα μας «υποστηρίζει ένθερμα τη Διαδικασία της Βιέννης και την πολιτική λύση του Συριακού με ένα δημοκρατικό σύνταγμα και εκλογές», διότι όπως είπε, «μεγάλο μέρος της προσφυγικής κρισης οφείλεται σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία», τις επιπτώσεις του οποίου «αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό και σε συνεργασία με τους γείτονές μας με όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, προτεραιότητά μας είναι η πολιτική λύση στη Συρία και η στήριξη χωρών υποδοχής των προσφύγων, όπως είναι η Ιορδανία, ο Λίβανος και η ενίσχυση της σταθερότητας στη περιοχή- Αιγύπτου, Σουδάν και Σομαλίας. Βεβαίως όπως σημείωσε «πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρωτίστως μία αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIS».

Σχετικά με το κυπριακό «που εκπέμπει κάποια μηνύματα αισιοδοξίας», ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού που διεξάγεται κάτω από τις μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι στον 20ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχει κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ που να υπόκειται σε αναχρονιστικά καθεστώτα όπως αυτό των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Ως προς το θέμα των επενδύσεων και της ενέργειας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι από ελληνικής πλευράς πάντα ευχόμαστε και εργαζόμαστε ώστε Ελλάδα και ΗΠΑ να συνεργάζονται προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.

 

Με την επίσκεψή μου εδώ σήμερα «θέλω να επαινέσω τη ζεστασιά και την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού που προσπαθεί να βγει από την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, και άνοιξε τις πόρτες του στους μετανάστες», τόνισε ο κ. Kerry επισημαίνοντας: «οι ΗΠΑ είμαστε μαζί σας και σαν εταίροι και σαν φίλοι».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον και συμφέρον των δύο χωρών τόσο σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας, εμπορίου, επενδύσεων, ενέργειας όσο και ενάντια στον ΙΣΙΣ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μαζί με τους συμμάχους θα νικήσουμε τον εξτρεμισμό»

Οι ΗΠΑ, όπως είπε «υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη που απαίτησε δύσκολες επιλογές και θυσίες από τον ελληνικό λαό», χαιρετίζοντας την συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις ανάγκες της χώρας μας σημείωσε ότι «προφανώς χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα και οι ηγέτες της θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επιστροφή της χώρας στην ανταγωνιστικότητα, την εμπιστοσύνη της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων». Εμπιστοσύνη «που πρέπει να διατηρηθεί ώστε να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης για ένα καλό μέλλον», είπε. «Για αυτό το μέλλον μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ» πρόσθεσε «βλέπουν με μεγάλο ενθουσιασμό την διεύρυνση του ρόλου της Ελλάδας στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας» κάνοντας αναφορά στον διανδριατικό αγωγό ΤΑΡ και στον διασυνδεσιακό αγωγό IGB. Ο ίδιος τόνισε τη μεγάλη σημασία των δύο αυτών έργων που θα ενισχύσουν, όπως είπε, την οικονομία της Ελλάδος αλλά και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να το διαδώσει στις αμερικανικές εταιρίες.

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Kerry είπε ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», τόνισε τη σημασία της καταγραφής των προσφύγων και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και η ευθύνη γι αυτή αφορά όλους.

Χαιρετίζοντας την απόφαση της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, είπε ότι και οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο, καθώς από την έναρξη του συριακού εμφυλίου η χώρα του έχει δώσει 4,5 δις δολάρια και θα συνεχίσει προσθέτοντας 24 εκατ. στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στα ΗΕ. Βοήθεια θα παράσχουν οι ΗΠΑ και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άμεση συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τόσο ως προς τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης , όσο και σε υγειονομικά και επισιτιστικά θέματα.

Ο κ. Kerry ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις στη Συρία και τις συζητήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στο Ιράν και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θέσεις της Ελλάδας σε διεθνή θέματα.

«Η πραγματική λύση στο προσφυγικό για όλη την Ευρώπη είναι να δοθεί τέλος στον πόλεμο της Συρίας, να φέρουμε σύντομα την αντιπολίτευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Assad, και να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αυτή τη διπλωματική πρωτοβουλία» είπε ο κ. Kerry επισημαίνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι μαζί και η Ρωσία και το Ιράν, με στόχο την κατάπαυση του πυρός ώστε να ασκηθούν πιέσεις και για μία πολιτική μετάβαση στη Συρία. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτύχουμε κάτι τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μας θα παραμείνουν στενοί σύμμαχοι και φίλοι αναφέροντας μία αμερικανική παροιμία: «Ενωμένοι είμαστε μαζί, χώρια πέφτουμε».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ