Ιράν: Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στέλνει λάθος μήνυμα στους τρομοκράτες

Ιράν: Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στέλνει λάθος μήνυμα στους τρομοκράτες

Το ρωσικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε χθες από την Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία στέλνει «ένα άσχημο μήνυμα στις τρομοκρατικές ομάδες» και καταδεικνύει την ανάγκη «μιας ενιαίας διεθνούς μάχης» για την καταπολέμησή τους, εκτίμησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Αυτή η πράξη δείχνει ακόμη μία φορά τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης στη Συρία και την επίδρασή της στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και την ανάγκη μιας ενιαίας διεθνούς μάχης για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ζαρίφ στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες βράδυ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον Χοσέιν Τζάμπερ-Άνσαρ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

«Τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε μία κλιμάκωση της συριακής κρίσης και στέλνουν ένα άσχημο μήνυμα στις τρομοκρατικές ομάδες», εκτίμησε.

Αυτό στην πραγματικότητα κάνει τις ένοπλες ομάδες που είναι εχθρικές στο καθεστώς, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «να πιστέψουν πως μπορούν να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες επωφελούμενες από τη διαίρεση» μεταξύ εκείνων που τις πολεμούν.

Η Τουρκία κατέρριψε χθες ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο το οποίο, όπως υποστήριξε, παραβίασε τον εναέριο χώρο της στα σύνορα με τη Συρία, προκαλώντας την οργή του Ρώσου προέδρου ο οποίος κατήγγειλε «μια πισώπλατη μαχαιριά».

Η Ρωσία είναι μαζί με το Ιράν οι κύριοι υποστηρικτές της εξουσίας στη Δαμασκό, ενώ οι Δυτικοί και η Τουρκία θέλουν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο πρόεδρος Πούτιν, επισκεπτόμενος τη Δευτέρα (προχθές) την Τεχεράνη, συνάντησε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την ανώτατη πολιτική και θρησκευτική αρχή του Ιράν, που είναι επίσης και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Επέδειξαν την κοινή αντίληψή τους στην απόρριψη κάθε «προσπάθειας από το εξωτερικό να υπαγορεύσει» το μέλλον της στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ