Interpol: Πόρισμα - κόλαφος κατά της Ρουμανίας και υπέρ του Μπένυ Στάινμετζ

Interpol: Πόρισμα - κόλαφος κατά της Ρουμανίας και υπέρ του Μπένυ Στάινμετζ

Είναι πολιτικά υποκινούμενη η δίωξη και παραβιάζει τα δικαιώματα της υπεράσπισης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος της Interpol για την υπόθεση του Μπένυ Στάινμετζ. Ο ισραηλινός επιχειρηματίας παραμένει επί ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου. Η Interpol προχώρησε και σε άρση της «ερυθράς αγγελίας» σε βάρος του, ωστόσο η ταλαιπωρία για τον Στάινμπετζ συνεχίζεται λόγω... καθυστερήσεων στην ενημέρωση των συστημάτων συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη. 

Η εντολή της Interpol που διέταζε τη διαγραφή της «ερυθράς αγγελίας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα χωρίς φόβο σύλληψης, εστάλη πριν από την πτήση του στην Ελλάδα και αφού ο ίδιος είχε εν τω μεταξύ ταξιδέψει σε διάφορες χώρες.

Ο Στάινμετζ κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα αλλά του απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα μέχρι το τέλος της έρευνας και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξει θέμα έκδοσής του στη Ρουμανία.

Η εν λόγω η «ερυθρά αγγελία» αρχικά εκδόθηκε από την Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών για την καταδίκη του -παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθώωσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας- που αφορούσε σε υπόθεση φερόμενης απάτης σχετικά με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Όμως η Interpol στις 29 Οκτωβρίου όχι μόνο διέγραψε την αγγελία που είχε εκδώσει για τον Μπένυ Στάινμετζ από το διεθνές σύστημα συναγερμού, αλλά και συνόδευσε την απόφαση αυτή με πόρισμα - κόλαφο σε βάρος της Ρουμανίας.

Πολιτικά υποκινούμενη δίωξη

 

Ανάμεσα στους λόγους που παραθέτει η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) παρατίθενται στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του Μπένυ Στάινμετζ που είναι πολιτικά υποκινούμενη παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισης του.

Η απόφαση του CCF αναφέρει ότι ο Στάινμετζ ενεπλάκη στην πραγματικότητα σε πολιτική και εμπορική σύγκρουση μεταξύ ενός απογόνου του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Η επιτροπή έκρινε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Ρουμανία, λήφθηκαν παράνομα ανακριτικά μέτρα κατά του Στάινμετζ κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI) είχε «ελεύθερα χέρια» για να διευθετήσει τα προϊόντα της ανάκρισης ως μέρος της έρευνας και να «επιλέξει» τις κλήσεις που θα εξεταστούν από το δικαστήριο, χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ στον ίδιο τον κατηγορούμενο Στάινμετζ δεν επετράπη πρόσβαση στα υλικά.

Ο περιορισμός της πρόσβασης του Στάινμετζ στο υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εντολών υποκλοπής και των προϊόντων τους, έχει διαβρώσει, σύμφωνα με την απόφαση του CCF, τις αρχές του νόμου και τα δικαιώματα του Στάινμετζ για δίκαιη δίκη και αποτελεσματική διαχείριση της υπεράσπισής του.

Δικαίωμα έφεσης

 

Το CCF επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση είναι φαινομενικά οριστική, οι αρχές του διεθνούς δικαίου υποστηρίζουν τη χορήγηση δικαιώματος έφεσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Μπένυ Στάινμετζ αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» στην αντιδικία της ρουμανικής κυβέρνησης με τον διάδοχο του πρώην βασιλέα.