Ίδρυμα Vodafone: Στηρίζοντας τα αυριανά ταλέντα της χώρας

Ίδρυμα Vodafone: Στηρίζοντας τα αυριανά ταλέντα της χώρας

Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά εργασίας επιφέρει η τεχνολογία, αλλάζοντας τον εργασιακό κόσμο όπως τον ξέραμε. Το 65% των παιδιών που βρίσκονται τώρα στο δημοτικό θα ασκούν ως ενήλικες επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν καν. Και επιπλέον, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανακατανομή δεξιοτήτων που έχει γίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Σε διεθνές επίπεδο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τις μελλοντικές θέσεις εργασίας, ενώ έως το 2025 η τεχνολογία θα έχει δημιουργήσει 97 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Η ψηφιοποίηση αλλάζει ραγδαία τον κόσμο της εργασίας, γεγονός που κάνει πιο σαφές από ποτέ ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος της τεχνολογίας απαιτεί πλέον σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται οι ψηφιακές δεξιότητες, είτε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, είτε στον εργασιακό χώρο.

Στην προσπάθειά του να κάνει αυτές τις αλλαγές, το ελληνικό κράτος έχει βρει πολύτιμους συμμάχους στο πρόσωπο εταιρειών, οι οποίες ενδυναμώνουν τη νέα γενιά, ώστε να αναπτύξει νέες δεξιότητες και να προετοιμαστεί για την ψηφιακή κοινωνία του αύριο.

Αναγνωρίζοντας την τρέχουσα ανάγκη υποστήριξης των πρωτοβουλιών εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Vodafone, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια προσφοράς στη χώρα μας, «τρέχει» ήδη από το 2017 το Πρόγραμμα «Generation Next».

Ένα πρόγραμμα με επίκεντρο την πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και σε καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα να ενισχύσουν τις γνώσεις τους στις νέες «εκθετικές» τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον και να πειραματιστούν με το αποκαλούμενο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Μάλιστα, έχοντας συνεχώς στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον και με στόχο να στηρίξει τον τομέα της εκπαίδευσης στην ψηφιακή του πορεία προς το αύριο, το Ίδρυμα Vodafone ενδυναμώνει αυτήν την περίοδο το Generation Next με δύο νέες δράσεις.

Η πρώτη εξελίσσει το μοντέλο «train the trainer», ενισχύοντας περαιτέρω τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Vodafone θα εμπλουτίσει, εκπαιδευτικό υλικό, που θα αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενός πρώτου επιπέδου γνώσης και κατανόησης του STEM στους μαθητές ηλικίας 11-12 ετών. Με το νέο εκπαιδευτικό υλικό το Ίδρυμα φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές στην Ελλάδα να θέσουν τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα χτίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και γνώσεις.

Ο κ.Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ και μέλος του Κύκλου Πρεσβευτών του Ιδρύματος Vodafone, δήλωσε: «Με όχημα τις δραστηριότητες STEM, το Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, προωθεί την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων (δημιουργικότητας, επικοινωνίας, συνεργατικότητας, αναλυτικής και συνθετικής ικανότητας) που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των επιθυμητών προσόντων για την σημερινή εποχή. Παράλληλα, το Generation Next γεφυρώνει την απόσταση με τα παιδιά των ακριτικών νησιών μας, συνδέοντας τα σε μια μεγάλη μαθησιακή κοινότητα που χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία όπου και αν βρίσκεται για να μάθει να λύνει πρακτικά, καθημερινά προβλήματα».

Ήδη, το Generation Next, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) και την Ελληνογερμανική Αγωγή, μετρά περισσότερους από 95.000 ωφελούμενους, καθώς και 588 καινοτόμα projects, από 105 δήμους της χώρας. Τα εργαστήρια STEM, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να μάθουν βιωματικά πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM, και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας να εκπαιδευτούν περαιτέρω σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και να δημιουργήσουν μεταξύ τους μια κοινότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών, μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας.

Το Ίδρυμα Vodafone υλοποιεί προγράμματα σε 27 διαφορετικές χώρες, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2002, υποστηρίζοντας δράσεις για την κάλυψη σημαντικών, πάγιων και διαρκών αναγκών στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, με στόχο την επιμόρφωση, την κοινωνική επανένταξη, την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ή πληθυσμών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και οργανισμούς και έχοντας προσφέρει στήριξη σε περισσότερους από 700.000 πολίτες, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, το Ίδρυμα Vodafone δεσμεύεται να συνεχίσει να κάνει πράξη το «Connecting for good» στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ένα καλύτερο αύριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.