Η «Σύμπλευση» χάραξε ρότα για 9 νησιά, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Η «Σύμπλευση» χάραξε ρότα για 9 νησιά, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Ρότα για εννιά νησιά, διανύοντας απόσταση 500 ναυτικών μιλίων και ξεκινώντας τον διάπλου του 2022 από τη γραφική Σίκινο, χάραξαν τα 11 σκάφη της «Σύμπλευσης» με τους 90 εθελοντές. Οι εθελοντές, αρκετοί εκ των οποίων είναι γιατροί της Γενικής Κλινικής και του νοσοκομείου Παίδων του Ομίλου Ιασώ σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας προσέφεραν ιατρικές εξετάσεις από μια πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων που είναι δυσεύρετοι στα μικρά νησιά, ενώ οι κτηνίατροι στείρωσαν αδέσποτα ζώα τα οποία πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στα νησιά, αν μείνουν αστείρωτα, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Η ρότα του Διάπλου για το 2022 περιλάμβανε τη Σίκινο, την Τήλο, την Κάσο, τη μικροσκοπική Ψέριμο, τη βραχώδη Αμοργό, τα Λέβιθα, την Κίναρο με την εμβληματική φυσιογνωμία της κυρά Ρήνης, της μοναδικής κατοίκου του νησιού, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η αποκλιμάκωση της πανδημίας επέτρεψε να γίνουν και δράσεις για τα σχολεία, να στηθεί στην Αμοργό παράσταση θεάτρου σκιών (Καραγκιόζη), να γίνει μάθημα ρομποτικής στα παιδιά και να οργανωθεί παιχνίδι θησαυρού στο προαύλιο χώρο του σχολείου στη Σχοινούσα και μετά δεντροφύτευση, ενώ τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων. Ο καλός καιρός στην ακριτική Ψέριμο επέτρεψε να στηθούν υπαίθρια ιατρεία, ενώ αντίστοιχα στην Ηρακλειά, η στείρωση των αδέσποτων έγινε στο ηλιόλουστο ελικοδρόμιο του νησιού.

Ο ενθουσιασμός των νησιωτών για την προσφορά της «Σύμπλευσης» και την παρουσία εξειδικευμένων γιατρών σε μικρά κι απομακρυσμένα νησιά, για τις παράλληλες δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διάπλου, όπως είναι οι γιορτές και τα εκπαιδευτικά μαθήματα για τα παιδιά αλλά και η πρωτοβουλία για τη στείρωση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών, αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συγκινητικές γιορτές υποδοχής που στήθηκαν στο ντόκο του λιμανιού την ώρα που τα σκάφη. 

Η σημασία της προσφοράς κλείνεται στη φράση με την οποία υποδέχτηκε τους εθελοντές στην Ηρακλειά ο Θοδωρής Γαβαλάς, πρόεδρος της κοινότητας του νησιού: «Καλώς ήρθατε, σας ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε, που έρχεστε να δώσετε ζωή στα βράχια του Αιγαίου».

Με τα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου στην Αμοργό

Η Αμοργός των 2000 κατοίκων ήταν η μεγάλη πρόκληση του διάπλου, καθώς έπρεπε να στηθούν ιατρεία ταυτόχρονα στις δύο άκρες του νησιού, στην Αιγιάλη και στα Κατάπολα, αλλά και στη χώρα ενώ έγιναν και εξετάσεις στο μικρό γραφικό χωριό της Αρκεσίνης. Την ώρα που οι γιατροί εξέταζαν παιδιά και ενήλικες προσφέροντας εξετάσεις από καρδιολόγο, γυναικολόγο, ορθοπαιδικό, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, ακοολόγο κι άλλες ειδικότητες που είναι αδύνατον να βρεις στα μικρά νησιά-κουκίδες του χάρτη, οι υπόλοιποι εθελοντές επισκέπτονταν τα σχολεία για να δωρίσουν εξοπλισμό, να κάνουν παραστάσεις, να παίξουν μπάλα με τα παιδιά και να τους χαρίσουν όμορφα δώρα.

Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά κάποια άλλα μέλη της αποστολής έτρεχαν να προλάβουν το πλοίο στο λιμάνι, κάνοντας αγώνα δρόμου για να φορτώσουν τα δείγματα των εκατοντάδων αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων από κάθε νησί στα αμπάρια του πλοίου της γραμμής. Οι αναλύσεις θα γίνουν στον Όμιλο Ιασώ, ώστε να επιστρέψουν τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά στους εξεταζόμενους και να μπορούν οι νησιώτες να κάνουν το τσεκάπ τους και να παρακολουθούν κάποιους δείκτες υγείας.

Με τα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου στην Αμοργό

Γιορτές υποδοχής με τους μαθητές να χορεύουν οργανοπαίχτες να παίζουν και τις δημοτικές αρχές να κερνούν παγωμένη ψημένη ρακή, δίπλες ξεροτήγανα και παστέλι στήθηκαν σε κάθε «απόβαση», με τη γιορτή στην Αμοργό, στα Κατάπολα, αλλά και στο μικρό ντόκο του λιμανιού της γραφικής Σχοινούσας να κλέβουν τις εντυπώσεις. Οι μαθητές και οι δημοτικές Αρχές υποδέχτηκαν τους εθελοντές με πυροτεχνήματα ημέρας, φωτοβολίδες καπνού και κόκκινης λάμψης, με τον πρόεδρο της κοινότητας της Ηρακλειάς, Δημήτρη Γαβαλά να κλείνει στο καλοσώρισμά του τα αισθήματα των νησιωτών: «καλώς ήρθατε σας ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε σας ευχαριστούμε που έρχεστε εδώ να δώσετε ζωή στα βράχια του Αιγαίου».

Δίπλα του τα μικρά παιδιά από τον πληθυσμό των 80 μόλις μόνιμων κατοίκων του νησιού κρατούσαν πανό με ζωγραφιές, τραγούδια, μπουκέτα από λουλούδια και κουνούσαν πέρα-δώθε τις κόκκινες φωτοβολίδες, καθώς έβλεπαν τα σκάφη να προσεγγίζουν το ντόκο. Τραγούδια, χοροί θερμά καλοσωρίσματα και όλο το νησί με τους εθελοντές γίνονταν μια αγκαλιά. Είναι μοναδικές οι στιγμές που εξελίσσονται κάθε Μάιο στα «βράχια του Αιγαίου», στα λιμάνια εκείνης της παλιάς «άγονης γραμμής» και φέτος που τα πράγματα χαλάρωσαν με τον κορονοϊό και επιτράπηκαν οι γιορτές και οι δράσεις όπως το θέατρο σκιών, όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι που μπόρεσαν να γυρίσουν σε μία φυσιολογική κανονικότητα.

Στη Σχοινούσα η γιαγιά Μαργαρίτα, ομηρική μορφή του νησιού περίμενε τους εθελόντες καθισμένη μπροστά στο κλειστό πια καφενείο της, που δεν κατάφερε να διατηρήσει μετά τον θάνατο του συζύγου της. Οι μαντινάδες της έδωσαν για ακόμα μια φορά χρώμα και τόνο χαρμολύπης στον Διάπλου, καθώς περίμενε να εξεταστεί από τους γιατρούς.

Η Δημοσιογράφος του Liberal με τη γιαγιά Mαργαρίτα της Σχοινούσας

Μαγική ήταν η στιγμή της αναχώρησής της «Σύμπλευσης» λίγο πριν φύγουν οι εθελοντές με φοβερή μπουνάτσα που επέτρεψε μία ονειρική επιστροφή πίσω στο Λαύριο. Στο λιμάνι της Ηρακλειάς (τελευταίου σταθμού του Διάπλου 2022) οι εθελοντές σχημάτισαν με τα σώματά τους το «συν» της Σύμπλευσης και μετά ξαπλωμένοι όλοι πάνω στο σκληρό τσιμέντο του ντόκου δημιούργησαν έναν κύκλο, που θα μπορούσε να είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα του εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός είναι αυτό ακριβώς, κρίκοι που ενώνονται και φτάνουν μακριά φέρνοντας κοντά το κάθε μακριά, φέροντας κοντά τα μικρά νησάκια του Αιγαίου, τους γραφικούς προορισμούς των μικρών Κυκλάδων σε μία αποστολή που οργανώνεται παραδοσιακά κάθε Μάιο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις και πριν ανάψουν τα φώτα της θερινής σεζόν ώστε οι νησιώτες να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους να επισκεφθούν τους γιατρούς και να διαδοθεί με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της πρόληψης, ένα μάθημα ζωής που δεν διδάσκεται στο σχολείο.

Η ομάδα των εθελοντών στον βράχο του Αιγαίου που λέγεται Ηρακλειά

Για τους ανθρώπους των πόλεων παρότι ούτε κι αυτοί είναι συνεπείς στο μάθημα της πρόληψης, τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών που απέχουν λίγα λεπτά από το σπίτι τους, το ιατρικό τσεκ-απ θεωρείται δεδομένο. Για τους κατοίκους των μικρών νησιών όπως είναι η Σχοινούσα των 200 κατοίκων, η Αμοργός των 2000 κατοίκων και η Ηρακλειά των 80 κατοίκων, όλα αυτά δεν είναι τόσο απλά και δεδομένα. Θα πρέπει ο κάτοικος να πάρει άδεια από τη δουλειά του ή να κλείσει την επιχείρηση του, να αφήσει πίσω τα παιδιά του σε παππούδες ή γιαγιάδες ή άλλους συγγενείς, να πάρει το καράβι της γραμμής- αν ο καιρός επιτρέψει στο καράβι να πιάσει λιμάνι- και να πάει σε ένα άλλο μεγαλύτερο νησί ή στον Πειραιά, καθώς στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας είναι εντελώς σπαρτιάτικα, δηλαδή διαθέτουν μόνο τα βασικά.

Η δράση της «Σύμπλευσης» βοηθά τους κατοίκους να ξεπεράσουν τον φόβο που τους γεννά η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και οργανωμένων Δομών Υγείας κι επιπλέον εκπαιδεύει κι ενημερώνει έμπρακτα τους νησιώτες σε ότι αφορά την αξία της πρόληψης. Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την ανάδειξη του εθελοντισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και των αδέσποτων ζώων, με ανάλογες δράσεις που πάντοτε υλοποιούνται στο πλαίσιο του διάπλου είναι μαθήματα ζωής και για τους συμμετέχοντες εθελοντές αλλά και για τους χιλιάδες ωφελούμενους και επιβεβαιώνει στην πράξη ότι στη ζωή πάμε μπροστά όταν προβάλουμε το θετικό πρόσημο (συν), αντί του αρνητικού (πλην).