Η πλειονότητα των Ισπανών αντιτίθεται στη διεξαγωγή νέων εκλογών, δείχνει δημοσκόπηση

Η πλειονότητα των Ισπανών αντιτίθεται στη διεξαγωγή νέων εκλογών, δείχνει δημοσκόπηση

Η πλειονότητα των Ισπανών ψηφοφόρων αντιτίθεται στη διεξαγωγή νέων εκλογών για να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει και επιθυμεί τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, δείχνει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μόνον το 33% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τη διεξαγωγή νέων εκλογών έπειτα από τις βουλευτικές του Δεκεμβρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έναντι ποσοστού 61% που τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, δείχνει η δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε το ινστιτούτο Metroscopia και τα αποτελέσματά της δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η σφυγμομέτρηση αυτή δείχνει επίσης ότι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, τα αποτελέσματα θα ήταν παραπλήσια με αυτά των εκλογών του Δεκεμβρίου και το πρόβλημα που θα προέκυπτε θα ήταν το ίδιο, ακόμη κι αν το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos (Μπορούμε), έπαιρνε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) τη δεύτερη θέση.

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP) θα έρχονταν, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, και πάλι πρώτοι με 29% των ψήφων και θα προηγούνταν του Podemos που θα εξασφάλιζε ένα 22,5% έναντι του 20,7% που έλαβε τον Δεκέμβριο, ενώ το PSOE θα συγκέντρωνε ένα 21,1%, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 22% που έλαβε στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τη μεγαλύτερη άνοδο του ποσοστού του θα κατέγραφε το Ciudadanos (Πολίτες), το τέταρτο κόμμα μετά τις προηγούμενες βουλευτικές, το οποίο θα λάμβανε 16,6% έναντι 13,9% που έλαβε το Δεκέμβριο.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από τις 12 ως τις 14 Ιανουαρίου, τηλεφωνικώς, σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων.

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ'' της Ισπανίας αναμένεται να αρχίσει αύριο, Δευτέρα, διαβουλεύσεις με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ