ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Η Νορβηγία απαγόρευσε μπούρκα και νικάμπ στα σχολεία

Η Νορβηγία απαγόρευσε μπούρκα και νικάμπ στα σχολεία

Στην απαγόρευση του νικάμπ και της μπούρκα που φορούν οι μουσουλμάνες σε νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια προχώρησε η Νορβηγία.

Σε μια διπλή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει οποιαδήποτε ενδυμασία αποκρύπτει «μερικώς ή πλήρως» το πρόσωπο μιας γυναίκας. Η απαγόρευση ισχύει για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμη και για το προσωπικό στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

Βουλευτές των Κομμάτων της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, των Κόκκινων και των Πράσινων καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, η Σοσιαλιστική Αριστερά ψήφισε υπέρ της εφαρμογής της απαγόρευσης στο διδακτικό προσωπικό αλλά όχι στους φοιτητές.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας, μια συμμαχία των κεντροδεξιών Συντηρητικών και του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου, είχε ανακοινώσει πέρυσι το επίμαχο νομοσχέδιο.

Πρόκειται για την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχωράει σε αυτή την απαγόρευση. Η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση μπούρκα και νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Πολλές ΜΚΟ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, όπως και πολλά σχολεία και πανεπιστήμια. Η Νορβηγική Σχολή Οικονομικών έκανε λόγο για «παράξενη και δραματική» απαγόρευση, ενώ άλλα ιδρύματα έκαναν λόγο για μέτρο που δεν έχει καμία αναγκαιότητα.

Το νικάμπ είναι ένα πλήρες πέπλο με μια μικρή σχισμή για τα μάτια, ενώ η μπούρκα είναι ένα πλήρες πέπλο που καλύπτει το κεφάλι και το σώμα με ένα πλέγμα πάνω από τα μάτια.

"Η απαγόρευση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι στη Νορβηγία θέλουμε να βλέπουμε το πρόσωπο του άλλου. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη απαγόρευση και πιστεύουμε ότι αρκετά κόμματα θα είναι έτοιμα για αυτό μέσα σε λίγα χρόνια ", δήλωσε η ''Ασιλντ Μπρουν Γκούντερσεν του Κόμματος Προόδου στην νορβηγική εφημερίδα Local.