Η νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη, οι παρεμβάσεις και η πρώην πρόεδρος

Η νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη, οι παρεμβάσεις και η πρώην πρόεδρος

του Βασίλη Βησσάριου

Μια ακόμη επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αθώωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, λίγες μόλις ώρες μετά την επιδρομή ομάδας ατόμων σε ιερό ναό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι άγνωστοι, που ανακοίνωσαν τη δράση τους με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, πέταξαν μπογιές στον ιερό ναό αντιδρώντας, εκτός των άλλων και για την αθωωτική απόφαση που αφορούσε τον Μητροπολίτη.

Το ίδιο αντικείμενο είχε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που προχωρά ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου "επιβεβαιώνει ότι η πολιτική διακρίσεων καλά κρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης".

Μάλιστα η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής: "για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως όταν οι προκαταλήψεις και το μίσος ντύνονται με θρησκευτικό μανδύα, το μίγμα γίνεται τόσο εκρηκτικό, ώστε η δικαιοσύνη να μην μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της".

Κανείς δεν θέλει να υποστηρίξει πως ένα κόμμα που μάλιστα ασκεί εξουσία και εντάσσει εαυτόν στο αποκαλούμενο Συνταγματικό και Δημοκρατικό τόξο, ταυτίζεται με το έργο ομάδων αντιεξουσιαστών. Κάθε άλλο. Όμως όπως και να το δει κανείς μια σύμπτωση υπάρχει.

Με την απόφαση για τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο είναι λογικό άλλοι να συμφωνούν και άλλοι να διαφωνούν. Ουδείς άλλωστε είναι υπεράνω κριτικής. Άλλο αυτό και άλλο να ασκεί κανείς κριτική συνολικά στη Δικαιοσύνη για μια απόφαση.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση έχει δείξει πως αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη. Πρόσφατα μάλιστα η Ν.Δ. εξέδωσε τη "Μαύρη Βίβλο" των παρεμβάσεων της συγκυβέρνησης στο θεσμό και την προσπάθεια ελέγχου των αποφάσεων της.

Παρεμβάσεων που ανάγκασαν ακόμη και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εκδώσει ουκ ολίγες φορές ανακοινώσεις με ηχηρές καταγγελίες. Οπως για παράδειγμα η τελευταία που αφορούσε την Βασιλική Θάνου, την νυν επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, που πέρασε ένα χρονικό διάστημα και από τον πάνω όροφο του Μεγάρου Μαξίμου ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός στις δεύτερες εκλογές του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Θάνου είχε υποστηρίξει ότι είναι "μη νόμιμο" το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών προκειμένου να δοθεί η δικογραφία της Νovartis σε εφέτη ανακριτή.

Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη θητεία της κ. Θάνου στη θέση του Αρείου Πάγου οι παρεμβάσεις Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο περιορισμένες. Άλλωστε από τα ξημερώματα (ώρα 3 π.μ) της 29ης Ιουνίου και μετά την ...βουτιά στην επετηρίδα για την επιλογή της από τη σημερινή κυβέρνηση, οι σχέσεις της Αριστεράς με τη Δικαιοσύνη ...ομαλοποιήθηκαν.

Η αποχώρησή της όμως από τη θέση αυτή, τον Ιούνιο του 2017, (λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας όπως προβλέπει το Σύνταγμα) επανέφερε τη ...δυσαρμονία. Δυσαρμονία που είχε επιχειρήσει να αποφύγει η ίδια αλλά και η κυβέρνηση, ανοίγοντας θέμα αλλαγής του ορίου ηλικία και προκαλώντας αναστάτωση στην πλειοψηφία του δικαστικού σώματος.

Αναστάτωση είχαν προκαλέσει στους δικαστικούς και άλλα θέματα με αποκορύφωμα την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 182 ετών (προσοχή όχι 100, ούτε 150 ούτε 200, ούτε καν 180) στο ξενοδοχείο Χίλτον η οποία συνέπεσε με την αποχώρησή της από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και την οποία απέφυγε η πλειοψηφία των δικαστικών, ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.

Υ.Γ. Ίσως φανεί λίγο άσχετο αλλά έχει απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με τους χορηγούς εκείνης της εκδήλωσης ή αυτό που αφορούσε στη χορηγία για την απόκτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών παλαιότερα;

 

Φωτογραφία: Ιntime