Η μετάλλαξη Δέλτα στέλνει... ολόκληρες παρέες στο νοσοκομείο

Η μετάλλαξη Δέλτα στέλνει... ολόκληρες παρέες στο νοσοκομείο

Στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας είδαμε το φαινόμενο να κολλούν και να καταλήγουν στα νοσοκομεία μέλη της ίδιας οικογένειας. Ηταν η εποχή που θέριζε η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Τώρα, στο τέταρτο κύμα πανδημίας, παρατηρούμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, που έχει «προτίμηση» στους νέους, στέλνει στο νοσοκομείο ολόκληρες παρέες. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Η επιστροφή του πρώτου κύματος των εκδρομέων, από τις καλοκαιρικές διακοπές, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

«45% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών»


Όπως εξηγεί από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης  πνευμονολογικής κλινικής, «τα άτομα που εισάγονται για νοσηλεία είναι πλέον νεοτέρα με το 45% των ασθενών να είναι κάτω των 40 ετών και να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις κλίνες του ‘Σωτηρία πολλοί τριαντάρηδες αλλά και εικοσάρηδες. Από τους ίδιους τους ασθενείς μαθαίνουμε ότι έχουν προσβληθεί και οι φίλοι τους, οι οποίοι νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία γιατί βέβαια τα μέλη μίας παρέας δεν έχουν τον ίδιο τόπο κατοικίας, δεν είναι σαν μια οικογένεια που εφόσον νοσήσει από τη λοίμωξη θα πάνε όλοι στο ίδιο νοσοκομείο», προσθέτει η Μίνα Γκάγκα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Μετάδοση σε φίλους και παρέες


Βλέπουμε λοιπόν να επαναλαμβάνεται ελαφρώς τροποποιημένο το μοτίβο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης, που είχε καταγραφεί κατά το δεύτερο και το τρίτο κύμα τον  περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο, μόνο που αυτή τη φορά η μετάδοση είναι παρεΐστικη αφού οι νέοι ηλικίας 20 και 30 ετών οδηγούν την πανδημία, με τον παράγοντα-κλειδί για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα να είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Οι ασθενείς βέβαια που ανήκουν στον ίδιο κοινωνικό κύκλο και χρειάζονται νοσηλεία δεν  καταλήγουν στο ίδιο νοσοκομείο καθώς μπορεί ο καθένας να μένει σε διαφορετική τοποθεσία.

«Θα έχουμε πρόβλημα τον χειμώνα, αν δεν εμβολιαστούν νέοι και ηλικιωμένοι»


Από τη δική της τη μεριά η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών  Νοσοκομείων  Αθηνών και Πειραιά Ματίνα Παγώνη εκφράζει  την αγωνία της να αυξηθεί άμεσα η εμβολιαστική κάλυψη και στους νέους αλλά και στους ηλικιωμένους. Η εμβολιαστική κάλυψη έχει κολλήσει κοντά στο 71% για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών ενώ παραμένει απαράδεκτα χαμηλά για τους νέους ανθρώπους, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι νέες ηλικίες οδηγούν την πανδημία. Στις ηλικίες αυτές είμαστε κάτω από το 45%, ούτε καν ο ένας στους δύο δεν είναι εμβολιασμένοι, και όπως εξηγεί η Ματίνα Παγώνη θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν το μήνυμα και να εμβολιαστούν.

«Δεν μας αρκεί να εμβολιαστούν μόνο οι ηλικιωμένοι όπως δε μας αρκεί να εμβολιαστούν μόνο οι νέοι, πρέπει και στις δύο μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη ώστε να μπορέσουμε να πιάσουμε το στόχο του τείχους της συλλογικής ανοσίας», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, θυμίζοντας αυτό που έχει πει παλιότερα ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, πως το τείχος της  ανοσίας δεν έχει μόνο ποσοτικό χαρακτήρα, αλλά και ποιοτικό.

«Αν λοιπόν δεν επιτευχθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε κρίσιμες ομάδες πληθυσμού δεν θα πιάσουμε το στόχο, δεν θα είμαστε θωρακισμένοι και θα έχουμε ξανά  πρόβλημα τον χειμώνα», υπογραμμίζει η Ματίνα Παγώνη.

«Να εμβολιαστούν οι νέοι»


Για το σημαντικό ρόλο των νέων και την συμμετοχή τους στην εμβολιαστική διαδικασία, ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνει:

«Οι νέοι πρέπει να μπουν στην διαδικασία του εμβολιασμού με δύο συνιστώσες, την επανέναρξη της εκπαίδευσης με δια ζώσης διδασκαλία και την υπεύθυνη στάση ώστε να αναχαιτίσουν την διασπορά. Πρέπει επίσης να δείξουν ότι δεν αποτελούν πηγή διασποράς του κορονοϊού στους ηλικιωμένους, ειδικά τώρα σε αυτή τη συγκυρία που συζητάμε για το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να μας προσφέρει προστασία ο εμβολιασμός. Οι νέοι έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και πρέπει να διώξουν από πάνω τους τον χαρακτηρισμό ‘ηλικία διασποράς’ και να τον μετατρέψουν σε ‘ηλικία προστασίας’,» καταλήγει ο Στέλιος Λουκίδης, υπογραμμίζοντας την καθοριστική σημασία που έχει ο μαζικός εμβολιασμός στα νεαρά άτομα.