Η μακρά συμβίωση με τον κορονοϊό

Η μακρά συμβίωση με τον κορονοϊό

Η εκτίμηση του καθηγητή παθολογίας - λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα πως «δε βρισκόμαστε ακόμα στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση, αναθερμαίνει τις ελπίδες ότι διανύουμε επιτέλους το τελευταίο μίλι που θα μας οδηγήσει πίσω στην πλήρη κανονικότητα. Σε αυτή τη διαδρομή, σύμφωνα με τον καθηγητή, η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

Στην πατρίδα μας, όπως διευκρινίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται μεγάλος, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, ενώ θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα επισημαίνει ότι η αποκλιμάκωση είναι ορατή στους σκληρούς δείκτες, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τους θανάτους αλλά πρόκειται για μία αργή και ήπια αποκλιμάκωση με τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη να εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους και θα έχουν επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα - ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει για τους μη εμβολιασμένους ακόμα.

Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένουμε να έχουμε περάσει στην επόμενη ημέρα  όπου πλέον θα συμβιώνουμε με τον κορονοϊό καθώς η πανδημία θα υποχωρεί αλλά ο κορονοϊός θα μένει και γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί του τηρώντας τα μέτρα προστασίας που πρώτο απ’ όλα είναι φυσικά ο εμβολιασμός. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συνεπείς με τον εμβολιασμό, να αυξηθεί κι άλλο η εμβολιαστική κάλυψη - κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει να επιτευχθεί με την άφιξη των πρωτεϊνικών εμβολίων της Novavax και της Sanofi-GSK αργότερα προς τον Απρίλιο. Πρόκειται για δύο εμβόλια παλιότερης δοκιμασμένης τεχνολογίας τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που φοβούνται την mRNA τεχνολογία να κάνουν το μεγάλο βήμα να πουν «ναι» στο εμβόλιο.

«Ο φόβος για κάτι καινούργιο είναι δικαιολογημένος» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα και γι’ αυτό η χώρα φροντίζει να λάβει παρτίδες από τα άλλα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί με παλιότερες τεχνολογίες που είναι δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες.

Από τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, η μάσκα και οι αποστάσεις θα διατηρηθούν. Η μάσκα θα διατηρηθεί στους εσωτερικούς χώρους και εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός γιατί ως απλό μετρό που δεν αλλάζει την ποιότητα ζωής, δεν προκαλεί περιορισμούς, έδειξε ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο, οδεύουμε προς την κατάργηση της στους εξωτερικούς χώρους εκεί που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Αν όμως η Ελλάδα αργεί ακόμα να κηρύξει το τέλος της πανδημίας κάποιες άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης οδεύουν ταχύτατα προς τα εκεί. Ενδεικτικά, την Τσικνοπέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις  Τζονσον  καταργεί και τον τελευταίο περιορισμό που σχετίζεται με την πανδημία, τη νομική υποχρέωση των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί σε εργαστηριακό έλεγχο να μένουν καραντίνα. Γι αυτό άλλωστε η Πέμπτη 24/2 βαφτίστηκε «Πέμπτη ελευθερίας» προκειμένου να σηματοδοτήσει την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και στην μακρινή Αυστραλία όπου εφαρμόστηκαν σκληρά περιοριστικά μέτρα η χώρα άνοιξε μετά από πολύ καιρό τα σύνορα της και δέχεται ταξιδιώτες ενώ και το Ισραήλ από την 1η Μαρτίου ανοίγει τα σύνορα του και δέχεται ταξιδιώτες χωρίς να ζητά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στην επόμενη μέρα της πανδημίας και στο στάδιο πλέον της ειρηνικής συμβίωσης με τον ιό - στάδιο για το οποίο ο καθηγητής Γιάννης Κιουμής διευθυντής της Κλινικής  Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης  ορίζει ως ικανοποιητικά ορόσημα τον μονοψήφιο αριθμό θανάτων, τον διψήφιο αριθμό των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων - σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούνται προφυλακτικά σαν χημειοπροφύλαξη σε απολύτως υγιής αλλά εξαιρετικά ευπαθείς ανθρώπους χωρίς να έχουν κολλήσει τον κορονοϊό. Πρόκειται για ευάλωτους συμπολίτες μας που αν νοσήσουν θα έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης, διασωλήνωσης  και θανάτου.

Επίσης, δεν μπορούμε να διαγράψουμε το ενδεχόμενο της εμφάνισης μίας νέας μετάλλαξης γιατί τα δύο χρόνια της πανδημίας έως τώρα μας θύμισαν με κάθε τρόπο πως ο κορονοϊός έχει την τελευταία λέξη και συνεπώς ένα άλλο στέλεχος θα μπορούσε να ανατρέψει τα πράγματα. Γι’αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια σε ετήσια βάση που θα αντιμετωπίζουν την Covid λοίμωξη σε ένα μοντέλο διαχείρισης σαν της γρίπης, με το εμβόλιο να γίνεται ακριβώς πριν από εκείνη την εποχή όπου οι άνθρωποι μαζεύονται σε εσωτερικούς χώρους λόγω του κρύου και συνεπώς η δυναμική της διασποράς του κορονοϊού είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Από τη δική του μεριά ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης εστιάζει στο πόσο σημαντική είναι η επίσπευση της μαζικής ανάπτυξης και κυκλοφορίας των εμβολίων έναντι του κορονοϊού και η διάθεση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δόσεων από τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις που διανεμήθηκαν από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η μαζική διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μαζί με τις ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη βρώσιμου εμβολίου (σε σταγόνες) προκειμένου να εμβολιαστούν ταχύτερα οι λαοί των φτωχότερων κρατών, καθώς και η ανάπτυξη αντιικών θεραπειών σε χάπι που προστατεύουν τους ευπαθείς πολίτες είναι οι παράγοντες -κλειδιά στην διαχείριση του κορονοϊού όταν πλέον θα είναι ενδημική νόσος.