Η «μάχη» των φαρμάκων και η σύγχυση για τον κορονοϊό

Η «μάχη» των φαρμάκων και η σύγχυση για τον κορονοϊό

Ερωτηματικά για το ποια φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούν για την προφύλαξη από τον κορονοϊό άτομα, που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα στο διαδίκτυο να διαχέονται ειδήσεις, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν εμπεριστατωμένα στοιχεία.

Το δίλημμα είναι εάν εκτός από τα σκευάσματα τα οποία περιέχουν παρακεταμόλη, θα πρέπει να λαμβάνουν και άλλα τα λεγόμενα μη- στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως αυτά με ιβουπροφαίνη και κετοπροφαίνη. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από αναφορές για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των ασθενών με τη χρήση ΜΣΑΦ.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της ιβουπροφαίνης και της επιδείνωσης της COVID-19. Ο ΕΜΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα επανεξετάσει οποιαδήποτε νέα πληροφορία καταστεί διαθέσιμη σε αυτό το ζήτημα στα πλαίσια της πανδημίας» σημειώνεται.

«Τον Μάιο του 2019, η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) ξεκίνησε μία επανεξέταση των μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) ιβουπροφαίνη και κετοπροφαίνη κατόπιν έρευνας του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων και Ασφάλειας Προϊόντων (ANSM), ο οποίος πρότεινε ότι η λοίμωξη από ανεμευλογιά (varicella) και μερικές βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν με αυτά τα φάρμακα» προστίθεται.

Αν και επισημαίνει πως οι «εθνικές οδηγίες θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι περισσότερες εκ των οποίων προτείνουν την παρακεταμόλη ως θεραπεία πρώτης επιλογής για τον πυρετό ή τον πόνο», υπογραμμίζει όμως ότι οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ (όπως η ιβουπροφαίνη).

Δεδομένου, όπως αναφέρεται, τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και συμβουλεύει τη χρήση τους καθώς η ασφάλειά τους «δεν αποτελεί στοιχείο της αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός φαρμάκου και της αναφερόμενης παρενέργειας» μέχρι την επανεξέταση και περαιτέρω διερεύνηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ο καθηγητής- εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. «Νεότερα για το θέμα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων – still not enough data» σχολίασε, παραπέμποντας σε ανάλυση στον επιστημονικό ιστότοπο MedScape.

Η όλη συζήτηση για τα ΜΣΑΦ ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, ότι η λήψη ΜΣΑΦ που λαμβάνονται κάποιες φορές για την καταπολέμηση του πυρετού θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. «Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας» είπε.

Οι δηλώσεις αυτές και τότε τον κ. Τσιόδρα σε διευκρινίσεις. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο» τόνισε, προτρέποντας σε κάθε περίπτωση τους ασθενείς να μην φάρμακα εάν δεν είναι απαραίτητο και χωρίς γιατρού, ενώ και την παρακεταμόλη ανέφερε πως είναι ασφαλέστερη αλλά μόνον στη σωστή δοσολογία.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία κάποιου διακριτού κινδύνου από τη χρήση των ΜΣΑΦ στην περίπτωση της νόσου COVID-19» δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής και Μολυσματικών Νόσων και διευθυντής στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Mayo Clinic, των ΗΠΑ, Γκρέγκορι Πολαντ. «Πιστεύω ότι τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να κάνουμε μια καταληκτική ανακοίνωση, όπως αυτή που έκανε ο Γάλλος υπουργός Υγείας» πρόσθεσε.

Σχετικά στοιχεία για τη χρήση ΜΣΑΦ βρίσκονται υπό εξέταση και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρίστιαν Λιντμάγερ συμβούλευσε τους πολίτες να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, αν και όπως τόνισε πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη δοσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το ήπαρ.

Διάφορες αρχές συνιστούν επίσης την παρακεταμόλη, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις από τη χρήση των ΜΣΑΦ. Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) ανέφερε πως «δεν υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να επιδεινώσει τον κορονοϊό (Covid-19)» επισημαίνοντας ότι «μέχρι να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, πάρτε παρακεταμόλη για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κορονοϊού, εκτός εάν ο γιατρός σας έχει πει ότι η παρακεταμόλη δεν είναι κατάλληλη για εσάς».