Η Γαλλία καλεί την Κίνα να πείσει τις χώρες με αναδυόμενη οικονομία για το Κλίμα

Η Γαλλία καλεί την Κίνα να πείσει τις χώρες με αναδυόμενη οικονομία για το Κλίμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από την Κίνα να διεξαγάγει διάλογο με τις χώρες που διστάζουν να δεσμευτούν υπέρ μιας συμφωνίας κατά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι, μετά τη σινο - γαλλική διακήρυξη χθες για το κλίμα.

«Αναμένω από την Κίνα να μπορέσει, μετά τη διακήρυξη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, να εργαστεί υπέρ του διαλόγου για να πείσει ορισμένες χώρες, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα είναι καθοριστικές για την εξεύρεση συμφωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. «Όταν η Κίνα δεσμεύεται, δεσμεύεται βεβαίως η ίδια αλλά αποτελεί παράδειγμα, αναφορά. Η Κίνα έχει πολύ μεγάλη επιρροή στις χώρες με αναδυόμενη οικονομία και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το γεγονός ότι μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι ένας τρόπος να πειστούν χώρες που είναι σήμερα, και μπορώ να τις καταλάβω, διστακτικές να έρθουν και να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Παρισιού».

Η Κίνα και η Γαλλία συμφώνησαν χθες στο Πεκίνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας δεσμευτικού χαρακτήρα στη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, η οποία να συνοδεύεται από τον όρο της επανεξέτασης κάθε πέντε χρόνια των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα κράτη -- μια σαφής εξέλιξη στη στάση του Πεκίνου.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες σε κοινή διακήρυξη των προέδρων της Κίνας και της Γαλλίας στο Μέγαρο του Λαού.

Η Κίνα που ευθύνεται σχεδόν για το 25% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με την δέσμευσή της αυτή καθίσταται μείζων διαιτητής στις διαπραγματεύσεις, των οποίων οι τελευταίες εργασίες στη Βόνη αναβίωσαν την παραδοσιακή ρήξη μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ως επικεφαλής της «ομάδας των 77» (στην οποία μετέχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες), η Κίνα μπορεί να ασκήσει σημαντικές πιέσεις επί των εταίρων της στη διάσκεψη, κυρίως επί της Ινδίας, της τέταρτης κατά σειρά χώρας σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

 Το τέλος ενός μη βιώσιμου μοντέλου

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ευρισκόμενος δίπλα στον πρόεδρο Ολάντ, ότι μια πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που επίσης θα προστατεύει το περιβάλλον συνιστά «καθήκον» της Κίνας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. «Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα υποχρεωτικό πέρασμα για την Κίνα, εάν θέλει να προωθήσει μια αναδιάρθρωση της οικονομίας της», σήμερα που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βραδύς, και που μπορεί να αντλήσει οφέλη από την πράσινη ανάπτυξη, τόνισε.

Είναι επίσης καθήκον και συμβολή της Κίνας, ως μεγάλης χώρας του κόσμου, απέναντι στην ανθρωπότητα», πρόσθεσε σε ομιλία του κλείνοντας τις εργασίες της σινο-γαλλικής συνόδου κορυφής που είχε τίτλο «Οικονομία και Κλίμα».

Το Πεκίνο προσπαθεί να βρει μια νέα ισορροπία στο αναπτυξιακό μοντέλο της που έχει παραδοσιακά ατμομηχανές τη βαριά βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υποδομές, τομείς ιδιαίτερα ενεργοβόρους.

Το μοντέλο αυτό «έγινε μη βιώσιμο», σύμφωνα με τον Λι Κετσιάνγκ. Η χώρα θέλει να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση, τον τομέα των υπηρεσιών και να ευνοήσει μια ανάπτυξη της βιομηχανίας της.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους κινέζους επιχειρηματίες να έχουν εμπιστοσύνη στη γαλλική οικονομία και τόνισε ότι η Γαλλία δεν «φοβάται» τις επενδύσεις τους. Δήλωσε επίσης ότι θα καλωσόριζε μια κινεζική επένδυση στον κρατικό πυρηνικό όμιλο Areva, αλλά τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη για την ανακεφαλαιοποίηση της εταιρίας. «Θα θέλαμε να έχουμε κινεζικά κεφάλαια στην Areva», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Οι δηλώσεις του Ολάντ έγιναν μετά την υπογραφή από την Areva μνημονίου κατανόησης για πιθανή συνεργασία με την China National Nuclear Corporation (CNNC) χθες. Η συνεργασία μπορεί να καλύπτει εξόρυξη ουρανίου, ανακύκλωση, επιμελητεία, παροπλισμό και αποξήλωση, σύμφωνα με την Areva.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι, επειδή η Κίνα και η Γαλλία ήδη κατασκευάζουν μαζί πυρηνικά εργοστάσια, είναι θεμιτό μια κινεζική εταιρία να διαδραματίσει έναν ρόλο στην αναδιάρθρωση της Areva.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να αναχωρήσει απόψε από την Κίνα για τη Σεούλ.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters