Η Γαλλία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης του Assad πριν από μια πολιτική μετάβαση

Η Γαλλία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης του Assad πριν από μια πολιτική μετάβαση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius δήλωσε ότι δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αποχώρησης του προέδρου της Συρίας Bashar al - Assad πριν από μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα της περιφέρειας Le progres de Lyon.

«Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους είναι αποφασιστική αλλά θα είναι πλήρως αποτελεσματική μόνο εάν ενωθούν όλες οι συριακές δυνάμεις και οι περιφερειακές. Πώς είναι αυτό δυνατόν, όσο ο Assad προεδρεύει, αυτός που διέπραξε τόσες ωμότητες, και αυτός που έχει εναντίον του μεγάλο μέρος του λαού του;», διερωτάται ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Μια ενωμένη Συρία συνεπάγεται μια πολιτική μετάβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Assad πρέπει να φύγει πριν από τη μετάβαση, αλλά χρειάζονται εγγυήσεις για το μέλλον», τόνισε ο Fabius στη συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα.

Η Γαλλία, όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, αναζητούν παράλληλα πολιτικές ή στρατιωτικές λύσεις με τη συμμετοχή τοπικών ή περιφερειακών παραγόντων που θα μπορούσαν να τερματίσουν τα τέσσερα και πλέον χρόνια πολέμου στη Συρία.

Το Παρίσι προτείνει κυρίως να μετάσχουν στην καταπολέμηση του ΙΚ οι συριακές ένοπλες δυνάμεις των οποίων δεν θα ηγείται ο πρόεδρος Assad.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία με τον συριακό στρατό όσο ο Bashar al - Assad είναι αρχηγός του. Αλλά από τη στιγμή που υπάρξει μια πολιτική μετάβαση και ο Assad δεν θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μπορούμε πολύ καλά να συνεργαστούμε με αυτό που θα είναι ο συριακός στρατός. Αλλά σε μια πολιτική μετάβαση που θα λαμβάνει χώρα», είχε δηλώσει ο Fabius στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Μπουρζέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ