Η Frontex αναλαμβάνει δράση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Η Frontex αναλαμβάνει δράση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Κομισιόν: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέβαλαν σήμερα οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρώτον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα”. Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή. “Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Κουτσομύτης έγραφε στο liberal.gr τα εξής:

Την άδεια της Ελλάδας, ώστε να επιχειρήσει «χωρίς καθυστέρηση» στα βόρεια σύνορα της χώρας η Frontex, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις γειτονικές χώρες, ζητά προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος του (αυριανού) συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Frontex θα κλείσει σύνορα και δεν θα αφήνει πρόσβαση στους εκεί εγκλωβισμένους μετανάστες να περάσουν είτε στα Σκόπια, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Αλβανία.

Επί της ουσίας, θα εγκλωβιστούν οριστικά εκεί όσοι δεν μπορούν να πάρουν χαρτί για άσυλο, ή όσοι δεν αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι ασύλου από τις γειτονικές χώρες.

Το νομικό ζήτημα που προκύπτει, για την εγχώρια έννομή τάξη, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για επίσημες επιχειρήσεις φύλαξης συνόρων από αλλοεθνείς δυνάμεις και, για το λόγο αυτό, πιθανόν να χρειαστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, σε περίπτωση που το προσχέδιο εγκριθεί από το αυριανό Συμβούλιο υπουργών.

Το προαναφερθέν προσχέδιο έχει ήδη δοθεί στις κυβερνήσεις για διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας, για την ίδια τη ζωή των μεταναστών, στην περιοχή όπου έχασε τη ζωή του σήμερα από ηλεκτροπληξία ένας νεαρός Μαροκινός.

Και αυτό, διότι η παρουσία της Frontex στην περιοχή πιθανόν να ωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε αναζήτηση επισφαλέστερων διαδρομών. Και με τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή κάποιου.

Οι εργασίες του Συμβουλίου υπουργών έχουν ξεκινήσει σήμερα, με αντικείμενο ζητήματα δικαιοσύνης, ενώ συνεχίζονται αύριο με ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης.