Η επιτυχημένη απάντηση της Ελλάδας στον κορονοϊό
Washington Post

Η επιτυχημένη απάντηση της Ελλάδας στον κορονοϊό

Ένα νέο εγκωμιαστικό άρθρο έρχεται να προστεθεί στα όσα έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Σε εκτενές δημοσίευμα, η Washington Post αναλύει την επιτυχημένη τακτική που ακολούθησε η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας, κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν από πολύ νωρίς και στη συμβολή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος έχει γίνει ο πρωταγωνιστής των ημερών και σύμφωνα με έρευνες τα δύο τρίτα των Ελλήνων περιμένουν κάθε μέρα στις 18:00 να ακούσουν την ενημέρωσή του.

Τα εύσημα παίρνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που «έκλεισε τα σχολεία στις 10 Μαρτίου, όταν είχε κάτω από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έβαλε λουκέτο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία και εμπορικά κέντρα στις 13 Μαρτίου, μετά τον πρώτο θάνατο, και επέβαλε εθνικό lockdown στις 23 Μαρτίου, όταν ο απολογισμός των νεκρών είχε φτάσει τους 17». 

Αντίστοιχα στην Ιταλία λουκέτο μπήκε σε όλη την επικράτεια όταν πάνω από 460 είχαν χάσει τη ζωή τους και στην Ισπανία όταν είχαν καταγραφεί 190 θάνατοι.

Σύμφωνα με την WP, «τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρας μας με την οικονομική κρίση, ο γερασμένος πληθυσμός αλλά και το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας, ήταν από τους λόγους που η Ελλάδα αντέδρασε τόσο γρήγορα». 

«Άλλες χώρες, με πολύ καλύτερες υποδομές και καλύτερη αναλογία κλινών ΜΕΘ-πληθυσμού διατήρησαν την ψευδαίσθηση ότι τα συστήματά τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, έτσι καθυστέρησαν», εξηγεί ο Γιάννης Τούντας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Η Έλενα Καραμπατσάκη, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Γεννηματάς επισημαίνει ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία άρχισε να εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση του ιού ήδη από τον Γενάρη. 

AP Photo/Petros Giannakouris