Η επάρκεια, ο κίνδυνος για τις τιμές και ο «χρησμός» του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Η επάρκεια, ο κίνδυνος για τις τιμές και ο «χρησμός» του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Η Γερμανία δεν αποκλείει το δελτίο σε ρεύμα, αέριο, καύσιμα. Η Ιταλία εξετάζει μέτρα περιορισμού στην κατανάλωση των επιχειρήσεων. Και η Ελλάδα; Η μεγάλη ανησυχία σε εμάς δεν αφορά τόσο την επάρκεια, όσο τις τιμές. Η χώρα δε θα έχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, αλλά σοβαρό πρόβλημα υψηλών τιμών, κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Είμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά, αν δεν αυξηθούν και περαιτέρω, όπως είπε στο περιθώριο συνεδρίου του Economist. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Η εκτίμηση του επικεφαλής της Mytilineos συμπίπτει με τις εκτιμήσεις όλων των ξένων αναλυτών. Τα πάντα δείχνουν νέο εκτροχιασμό. H Goldman Sachs βλέπει ότι το αέριο θα παραμείνει υψηλά μέχρι το 2025 και όλα αυτά στη σκιά ενός ράλι τιμών 70% από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε να μειώνει τις εξαγωγές της μέσω Nord Stream1. Η καχυποψία ότι πίσω από τη ρωσική ανακοίνωση για προγραμματισμένη διακοπή του Nord Steram 1 μεταξύ 11-21 Ιουλίου, λόγω εργασιών συντήρησης, κρύβεται η προοπτική νέας μείωσης των ροών, πυροδοτεί νέο σπιράλ αυξήσεων. Τα παραπάνω συμπίπτουν με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Freeport LNG στο Τέξας, μιας εκ των πιο βασικών υποδομών εξαγωγής αερίου στις ΗΠΑ, λόγω μεγάλης ζημιάς από έκρηξη στις αρχές Ιουνίου.

Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε σήμερα ότι ρίχνει το ποσό ρεκόρ των 722 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις τον Ιούλιο, όμως τα σενάρια τρόμου νέων υψηλών τιμών δεν παύουν να πλανώνται πάνω από την οικονομία. Η Goldman Sachs βλέπει τη μέση τιμή του TTF στο τρίτο τρίμηνο του 2023 να φτάνει τα 153 ευρώ/ MWh έναντι 104 ευρώ, της προηγούμενης πρόβλεψης,105 και 76 ευρώ αντίστοιχα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία αντίθετα επικρατεί ως προς την ενεργειακή επάρκεια. Οι καιρικές συνθήκες, τα υψηλά υδατικά αποθέματα και η παραδοσιακή άνοδο τέτοια εποχή της ισχύος των ΑΠΕ, μετριάζουν την ανησυχία. 

Η πεποίθηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα επάρκειας φυσικού αερίου. Η εκτίμησή του είναι ότι η Ρωσία δεν θα αποκόψει τη ροή αερίου από τον Turk Stream. Εκτιμά ότι αποδίδει το συνδυαστικό σχέδιο αύξησης των αποθεμάτων λιγνίτη, μετατροπής της λειτουργίας μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο, διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων και ενίσχυσης της Ρεβυθούσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα μας δεν είναι μια μεγάλη αγορά. Μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της για αέριο με 46 πλοία που θα έρθουν στη Ρεβυθούσα στο έτος. Ήδη η Μυτιληναίος έχει κλείσει 10 slots για το 2023 και άλλα 10 για το 2024.

«Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά της, στο αέριο που προμηθεύεται μέσω του TAP, αλλά και στο LNG. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κόστος. Σε 2-3 χρόνια που θα έχει πχ διπλασιαστεί η παραγωγή υγροποιημένου αερίου του Κατάρ ή της Αμερικής θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά τώρα οι τιμές θα μείνουν ψηλά», όπως ανέφερε.

Όσο για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, όπου οι προμηθευτές θα καλούνται να προβλέψουν τις τιμές για το επόμενο 2μηνο, εκτίμησε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο, αλλά οι μικρές θα δυσκολευθούν.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητές της μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση, όπως είπε.

Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι το παιχνίδι για την Ελλάδα θα κριθεί στις τιμές, όχι στην επάρκεια. Μέσα σε ένα μόνο μήνα, το φυσικό αέριο είχε εκτιναχθεί κατά 90%. Το ρεύμα αύριο θα πωλείται προς 373 ευρώ/ MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, απ' όπου θα συνεχίσουν να αγοράζουν οι προμηθευτές, όταν οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου για τα μέτρα στήριξης του β’ εξαμήνου, έχουν γίνει με τιμές 225 ευρώ. Η κούρσα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για να εξασφαλίζει κάθε μήνα νέο δημοσιονομικό χώρο, θα βαραίνει ολοένα και περισσότερο τον προϋπολογισμό και θα κάνει όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή λύση.