Η έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΤΤ του 2014 κατετέθηκε στη Βουλή

Η έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΤΤ του 2014 κατετέθηκε στη Βουλή

Την έκθεση πεπραγμένων 2014 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, που διετέλεσε πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Τ μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, τα έσοδα της Αρχής για το 2014 ήταν κατά 8,23% μειωμένα σε σχέση με το 2013 και έφθασαν στα 86 εκ ευρώ.

Σημείωσε δε, ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, η ΕΕΤΤ απέδωσε στον κρατικό προϋπολογισμό ενάμιση δις ευρώ ενώ στο ΤΑΥΠΕΔ παραδόθηκαν 381 εκ ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουρόπουλος, ο Τομέας Καταναλωτών της ΕΕΤΤ δέχεται συστηματικά 12.000 περίπου παράπονα το χρόνο, τα οποία μεταβιβάζει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να συμμορφωθούν, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πορεία τους.

Έμφαση δόθηκε στο θέμα της εγκατάστασης κεραιών που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, περίπου 11.500 κεραίες είναι εγκατεστημένες σε όλη τη χώρα ενώ για 4.500 έχουν δοθεί προσωρινές εγκρίσεις.

«Είχαμε 52.000 επισκέψεις για έλεγχο ακτινοβολίας από κεραίες και για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία από την εγκατάσταση τους. Η αρμοδιότητα όμως είναι της Αρχής Ατομικής Ενέργειας, η οποία έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους ενώ κάθε χρόνο διεξάγει μετρήσεις, τις οποίες αναρτά στο site της και ο καταναλωτής μπορεί μέσα από εκεί να έχει καθολική εικόνα για την περιοχή που τον ενδιαφέρει», υπογράμμισε ο κ. Λουρόπουλος.

Σημείωσε πάντως ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αν μπουν άλλες 6.500 κεραίες λόγω επέκτασης της νέας τεχνολογίας γι'' αυτό, και όπως είπε, χρειάζεται και ενημέρωση του κοινού για το τι είναι αλήθεια και τι είναι υπερβολή, αλλά και συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.

« Κάθε μέρα ξυλώνουμε κεραίες και την επομένη είναι ξανά εγκατεστημένες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι θα πρέπει να μειωθούν οι υψηλές χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας, με δεδομένη την οικονομική κρίση που υπάρχει, ώστε να υπάρξει όφελος στους καταναλωτές, ο κ. Λουρόπουλος επεσήμανε ότι, ήδη το κόστος περιαγωγής έχει μειωθεί σημαντικά κατά 21% το 2014, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων και το ενδεχόμενο υποκλοπών, οι εκπρόσωποι της ΕΕΤΤ, τόνισαν ότι το θέμα αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ.

Σημείωσαν ωστόσο ότι η ΑΔΑΕ, λόγω της αρμοδιότητας που έχει η ΕΕΤΤ για την επιτήρηση του φάσματος, της έχει ζητήσει πολλές φορές να κάνει ελέγχους, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παράνομη χρήση του φάσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ