Η Δανία θέλει αναθεώρηση της συνθήκης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η Δανία θέλει αναθεώρηση της συνθήκης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αναθεώρηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί του καθεστώτος των προσφύγων ώστε να "προσαρμοστεί" στα σημερινά δεδομένα.

"Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί (...) θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να συζητήσουμε --και η Δανία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της-- για να προσαρμόσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού", είπε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Για τον Δανό πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στο κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα, το θέμα δεν είναι να αμφισβητηθούν τα θεμέλια της Σύμβασης που υπογράφηκε το 1951 αλλά να διευκρινιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στην πρώτη χώρα εγκατάστασής τους.

"Αν κάποιος διέμενε στην Τουρκία για δύο ή τρία χρόνια, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο από τον πόλεμο, θα μπορεί να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει άσυλο; Οι σημερινοί κανόνες το επιτρέπουν, όμως θα πρέπει να το συζητήσουμε", συνέχισε.

Ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Ευρώπη έχουν φτάσει μόνο φέτος σχεδόν 1 εκατομμύριο μετανάστες.

Στη Δανία, η κυβέρνηση του Ράσμουσεν υπερασπίζεται ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο με βάση το οποίο θα κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία των μεταναστών για να καλυφθούν τα έξοδα της φιλοξενίας τους. Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Νοέμβριο στη χώρα έχουν φτάσει περισσότεροι από 18.000 αιτουντες άσυλο, δέκα φορές λιγότεροι απ'' ότι στη γειτονική Σουηδία που αναμένει ότι ο αριθμός των προσφύγων στο έδαφός της θα αγγίξει τους 190.000.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ