Στον κόσμο των ασφαλίσεων, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι δύο έννοιες – κλειδιά. Και σε αυτόν τον κόσμο, μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει το γεγονός ότι η Hellas Direct, για την κάλυψη των κινδύνων που η ίδια ασφαλίζει συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές της Ευρώπης. Πρόκειται για την Munich Re και Swiss Re, οι οποίες καταβάλλουν μέχρι και το 50% των ασφαλίστρων της Hellas Direct. Και η εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων αντασφαλιστών της διεθνούς αγοράς, καταδεικνύει αν μη τι άλλο, τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το σύστημα καλύψεων της Hellas Direct, ενώ διαμορφώνει και μία επιπλέον εγγύηση για τους ασφαλισμένους της.
Ας δούμε, όμως, πως λειτουργεί η ασφαλιστική αγορά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλίζουν τον λεγόμενο «κίνδυνο». Και σε περίπτωση ζημιάς (το ασφαλιστικό συμβάν, όπως το αποκαλεί η αγορά) αποζημιώνουν την επιχείρηση ή τον ιδιώτη. Πώς όμως πληρώνουν οι ασφαλιστικές, και κυρίως πώς διαχειρίζονται τον κίνδυνο ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις που έχουν υπογράψει στο ακέραιο, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο;
Τον κίνδυνο διαχειρίζονται οι underwriters. Και ένας από τα εργαλεία διαχείρισης των κινδύνων που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές για λογαριασμό των πελατών τους είναι η αντασφάλιση. Η αντασφάλιση είναι η εκχώρηση μέρους των ασφαλιστικών κινδύνων που αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία. Με δυο λόγια πρόκειται για την «ασφάλιση της ασφάλισης» της εταιρείας στην οποία ασφαλίζεται κάποιος κίνδυνος. Διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των αποζημιώσεων των ασφαλιστικών προς τους πελάτες τους και ταυτόχρονα τον δείκτη φερεγγυότητας των ασφαλιστικών.
Η αντασφάλιση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες συνάπτουν συμβάσεις αντασφάλισης με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, μπορούν οι ίδιες να διεκδικήσουν το σύνολο ή μέρος των ζημιών που αντιμετωπίζουν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών τους. Σε τελική ανάλυση, η αντασφάλιση είναι ένας σημαντικός πυλώνας που προσφέρει σταθερότητα και ισορροπία στον κλάδο της ασφάλισης. Για μία ασφαλιστική, κατά συνέπεια, η κάλυψη που της παρέχει ο αντασφαλιστής, είναι κρίσιμη για την δική της αξιοπιστία.
Στην περίπτωση της Hellas Direct, η συνεργασία της με την Munich Re και τη Swiss Re, απλά καταγράφει το γεγονός ότι οι κορυφαίοι αντασφαλιστές της Ευρώπης, «είδαν» σε μία εταιρεία που ξεκίνησε ως start up, έναν απόλυτα αξιόπιστο εταίρο, τον οποίο δέχονται να ασφαλίσουν. Παρέχοντας με τη σειρά τους, τη δική τους ασφάλεια, στην ίδια και τους πελάτες της.
Την αρχή έκανε η Munich Re, που ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Hellas Direct από τα πρώτα κιόλας βήματά της, τον Μάιο του 2012, αναλαμβάνοντας το 50% του ρίσκου της. Η Swiss Re, ακολούθησε ως αντασφαλιστής για την Hellas Direct, το 2017.
Οι κορυφαίοι αντασφαλιστές, δεν ανταποκρίνονται απλώς σε μια ελληνική ασφαλιστική, αλλά σε ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα ασφαλίσεων. Πραγματικά, οι υπηρεσίες και το σύστημα καλύψεων της Hellas Direct ήταν πρωτοποριακές, από την πρώτη ημέρα: Η εταιρεία, έφερε στην ελληνική αγορά την ασφάλεια με την ημέρα, δίνοντας στους πελάτες της πλήρη ευελιξία στην επιλογή ενός ασφαλιστικού προγράμματος, των καλύψεων, αλλά και διάρκειας του συμβολαίου. Αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα data analytics για να εξασφαλίσει τις πιο αντιπροσωπευτικές τιμές, και μάλιστα με τρόπο εξατομικευμένο για κάθε ασφαλισμένο, στοχεύοντας στον value for money χαρακτήρα των υπηρεσιών της.
Το μοντέλο λειτουργίας της, μακριά από τις αργοκίνητες διαδικασίες και τα βάρη των παραδοσιακών ασφαλιστικών, επιτρέπει άμεση ανταπόκριση, ποιοτική εξυπηρέτηση, και ταχύτατη αποζημίωση. Γι’ αυτό και έχει επενδύσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία, την παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες και στην επιτάχυνση λήψης αποφάσεων.
Για την Hellas Direct, η απλούστευση διαδικασιών, η αμεσότητα και η αξιοπιστία, συνθέτουν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Η εταιρία διαχειρίζεται καθημερινά 200-300 ζημιές, εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, με τις περισσότερες από τις μισές να κλείνουν ακόμα και σε μία μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021. Και στην πάροδο του χρόνου, η εταιρεία που ξεκίνησε ως StartUp το 2012, σήμερα χαρακτηρίζεται ως “soonicorn”. Δηλαδή μία εταιρεία που θα γίνει σύντομα μονόκερως, με αποτίμηση της τάξης του 1 δις. ευρώ.
Και αυτοί, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που οδηγούν τους διεθνούς εμβέλειας συνεργάτες, να την εμπιστευτούν και να «δουλέψουν» μαζί της…