Χατζηδάκης: Στόχος η ψηφιακή κάρτα εργασίας να ξεκινήσει σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο

Χατζηδάκης: Στόχος η ψηφιακή κάρτα εργασίας να ξεκινήσει σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο

«Σήμερα ή αύριο θα γίνει η πρώτη επαφή με τις τράπεζες, γιατί θα ξεκινήσουμε με τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι τον Ιούνιο να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τους συγκεκριμένους κλάδους.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας ως άλλο ένα μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και όπως επισήμανε: «Ο στόχος είναι τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε από εκεί, είναι ένα μέσο με το οποίο θα καταγράφεται ακριβώς και σε πραγματικό χρόνο το ωράριο του εργαζομένου, έτσι ώστε δεν θα μπορεί να τον κλέβει ο εργοδότης του ούτε για το ωράριο ούτε για τις υπερωρίες, ούτε για κάποιο άλλο μέτρο σε σχέση με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

«Μας ενδιαφέρει να το επεκτείνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογράμμισε τονίζοντας πως «η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου και η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι τρεις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες έχουν άμεση θετική αντανάκλαση στους εργαζομένους».

Τι ισχύει με τις τριετίες μετά την απόφαση του ΣτΕ

 αποσαφήνισε

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποσαφήνισε και τι θα ισχύει με τις τριετίες μετά την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, λέγοντας πως «υπάρχει ένας νόμος. Πάνω σε αυτόν στηρίχθηκε μια εγκύκλιος της κ. Αχτσιόγλου όταν ήταν υπουργός Εργασίας. Αυτή η εγκύκλιος που εξεδόθη βάσει του νόμου αμφισβητήθηκε από εργοδοτικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Όπως σημείωσε, «το Υπ. Εργασίας με την ΝΔ στην κυβέρνηση όταν ήταν υπουργός ο κ. Βρούτσης είχε κάνει παρέμβαση υπέρ της εγκυκλίου, άρα υπέρ των τριετιών στο ΣτΕ. Το ΣτΕ για διάφορους λόγους απέρριψε την προσφυγή των εργοδοτικών οργανώσεων, επομένως ισχύει η εγκύκλιος και ο νόμος βάσει του οποίου εξεδόθη η εγκύκλιος. Άρα ό,τι ίσχυε με τον συγκεκριμένο νόμο καλύπτει ό,τι σχετίζεται με τον κατώτατο μισθό και στην αύξηση του 2%  που δόθηκε πρόσφατα και σε όποια έρθει στο μέλλον».

Ερωτηθείς αν ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 700 ευρώ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε «αυτή την στιγμή περιμένουμε να μας πουν οι φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι, τις θέσεις τους, θα περιμένουμε την σχετική γνωμοδότηση της ΤτΕ και τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί. Πάντως θα είναι μια σημαντική αύξηση».

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε πως υπάρχουν προβλέψεις για αποκλιμάκωσή της στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Έχει πράγματι προχωρήσει πιο αισιόδοξα το συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις και γιατί η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη, ανέφερε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι θα περάσει ίσως το 8% για το 2021, γιατί δεν έχει κλείσει στατιστικά το έτος.

«Όσο ενισχύεται η ανάπτυξη, ενισχύονται οι πιθανότητες να πέσει και η ανεργία σημαντικά. Το ότι έπεσε η ανεργία από το 17,3% στο 12,8% δεν έγινε τυχαία, έγινε γιατί εφαρμόστηκε μια συγκεκριμένη πολιτική στο επίπεδο της φορολογίας, στο επίπεδο το δημοσιονομικό, στην εργασιακή πολιτική, στην ασφαλιστική πολιτική, στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, όλα αυτά μαζί συνετέλεσαν στο να πάει η οικονομία γρήγορα, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, να ανοίξουν οι δουλειές και να πέσει η ανεργία» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την προστασία των ευάλωτων απέναντι στην ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «έχει τονίσει πως θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, ιδιαίτερα σε σχέση με την ενέργεια και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες παρεμβάσεις, αλλά στοχευμένες στους πιο ευάλωτους και πιο φτωχούς».

Για την 4ήμερη 10ωρη εργασία


Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε σε ό,τι αφορά στην δυνατότητα για 4ήμερη 10ωρη εργασία ύστερα από επιλογή του εργαζόμενου, στο πλαίσιο της διευθέτησης  του χρόνου εργασίας. «Όλες οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και εναντίον μου προσωπικά μαρτυρούν και για το συγκεκριμένο θέμα την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, διότι καταρρέουν οι μύθοι του, αφετέρου όπως γράφω και στην απάντησή μου, το γνωστό «κεντρώο» ύφος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί τον χώρο του κέντρου με αυτές τις πολιτικές και τις εκφράσεις πολιτικού χουλιγκανισμού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τον περασμένο Ιούνιο, στον τρισκατάρατο όπως τον λένε, νόμο Χατζηδάκη για την προστασία της εργασίας, μεταξύ άλλων θεσπίσαμε την δυνατότητα να υπάρχει 4ήμερη εργασία για τον εργαζόμενο στο άρθρο 55 παρ. 2 του νόμου και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το ζητήσει ο εργαζόμενος από τον εργοδότη και να συμφωνήσει ο εργοδότης».

«Ακριβώς το ίδιο και απαράλλαχτο πράγμα συμφωνήθηκε από τον επτακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Βελγίου. Αυτό στο Βέλγιο παρουσιάστηκε από μέσα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι πολύ θετικό. Το ίδιο πολύ θετικό για το Βέλγιο, όταν θεσπίστηκε εδώ, παρουσιάστηκε με τα μελανότερα χρώματα, ότι καταργείται το 8ωρο» είπε και πρόσθεσε ότι:

«Δίνουμε την δυνατότητα βάσει και μιας κοινοτική οδηγίας που πέρασε όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που την στήριξε, με την οποία προωθείται η λεγόμενη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή. Να μπορεί κάποιος να βλέπει παραπάνω την οικογένειά του και να κάνει το πρόγραμμά του πιο ευέλικτο. Αν ήμουν βέλγος υπουργός αυτή την ώρα θα με επευφημούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαι έλληνας και με επικρίνει».