ΓΣΕΒΕΕ: «Λουκέτα» σε 13.000 επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο

ΓΣΕΒΕΕ: «Λουκέτα» σε 13.000 επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο

«Λουκέτα» σε 12.500 - 13.000 επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο προβλέπει η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα. Πρόκειται, όπως τονίζεται, για πολύ μικρές εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους. 

Παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα παραμένουν αρνητικές καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι διπλάσιο από εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν (8,4% έναντι 4,5%).

Συνολικά, αναμένεται να χαθούν 25.500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, αν συμπεριληφθούν και οι απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι). 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα:

1) Στο α' εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών, γεγονός που φαίνεται να σηματοδοτεί την έξοδο από τη φάση ύφεσης και την είσοδο σε μια περίοδο κανονικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων για το α' εξάμηνο του 2017 ήταν θετικό κατά 2.400 επιχειρήσεις.

2) Από τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι τα «λουκέτα» αρχίζουν να μειώνονται. Παρά το θετικό οικονομικό κλίμα, ο δείκτης ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της επιχείρησης διατηρεί υψηλές τιμές. Το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 40,3% του προηγούμενου εξαμήνου). Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεταποιητικές παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (πάνω από 44%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

3) Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι περίπου  ίση με το προηγούμενο εξάμηνο (αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά περίπου 12.500 – 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.

Εντούτοις, από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβολές για την πορεία της οικονομίας (εκτίμηση για μεγέθυνση 1,5%-2%), διαφαίνεται, λέει η ΓΣΕΒΕΕ, πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται.

Αυξάνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Παράλληλα, η έρευνα επαληθεύει τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών αλλά κι επίσημων στατιστικών (ΕΡΓΑΝΗ, ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με τις μορφές απασχόλησης:

α) Εμφάνιση υψηλού ποσοστού των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης τον Ιούλιο 2017 ήταν περισσότερες από τις νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης)

β) Υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με αντίστοιχες θέσεις μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 42,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν προσωπικό το απασχολούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι μία στις δέκα επιχειρήσεις οφείλει ταυτόχρονα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, 65.000 είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών, ενώ 120.000 βρίσκονται εν αναμονή της εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε ευνοϊκότερη θέση είναι οι επιχειρήσεις έως 5 ετών που απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα, ενώ σε δυσμενέστερη είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Επίσης, όπως προκύπτει, μόνο το 4,2% των μικρών επιχειρήσεων σχεδιάζει νέες επενδύσεις ενώ δύο στις τρεις επιχειρήσεις (65,1%) δηλώνουν ότι η ρευστότητά τους έχει επιδεινωθεί.

«Να αναπτυχθούν ειδικές πολιτικές»

«Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, επιβεβαιώνει τη θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας, και ταυτόχρονα καταδεικνύει την ανάγκη να αναπτυχθούν ειδικές πολιτικές που θα εστιάζουν στις ανάγκες της μικρής μεταποιητικής μονάδας και θα διευκολύνουν χρηματοδοτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο σύνολό τους. Η πορεία προς μια «ανάπτυξη για όλους» διέρχεται μέσα από την ταυτόχρονη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων και εργαλείων για όλες τις επιχειρήσεις με οικονομικά αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Την επόμενη περίοδο, η οικονομική πολιτική πρέπει να προσανατολιστεί σε διαφοροποιημένες λύσεις- παρεμβάσεις, ανάλογα με τις ομάδες – στόχους που καλείται να υπηρετήσει:

1) Για τις μικρές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης, κίνητρα επενδύσεων και προώθησης τους σε μεγαλύτερες και περισσότερες αγορές.

2) Για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες υπερχρέωσης, μια συντεταγμένη στρατηγική αναδιάρθρωσης και επαναφοράς στην αγορά, με ταυτόχρονη υιοθέτηση μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης και δεύτερης ευκαιρίας.

3) Για τις επιχειρήσεις που φαίνονται να είναι αδύναμες και κινδυνεύουν να κλείσουν, με σοβαρές προεκτάσεις για την απασχόληση και την επιβίωση των μελών, προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός στέρεου μηχανισμού κοινωνικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει δράσεις άμεσης εκκαθάρισης και αξιοποίησης του παραγωγικού εξοπλισμού και ανθρώπινου κεφαλαίου, με παράλληλη κάλυψη των επαγγελματιών για τους κινδύνους στίγματος, φτώχειας και αποκλεισμού από την κοινωνική και οικονομική ζωή» αναφέρεται στην έρευνα. 

Φωτογραφία SOOC