Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι Βρετανοί μας τα δανείζουν αν τους δανείσουμε και τα δικά μας!

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι Βρετανοί μας τα δανείζουν αν τους δανείσουμε και τα δικά μας!

Πότε στην Αθήνα και πότε στο Λονδίνο θέλει τα γλυπτά του Παρθενώνα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν. Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC με τον Andrew Marr χθες, είπε ότι πρέπει να γίνει μια «συμφωνία» σχετικά με την κοινή χρήση των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την Ελλάδα. Σαν να ήταν τα γλυπτά κάτι που πρώτον κατείχαν νόμιμα και δεύτερον είναι δυνατόν να περιφέρονται ανά κάποια χρόνια από μουσείου εις μουσείον…

«Πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο κόκκινες γραμμές …» είναι η ακριβής διατύπωση. «Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Όταν ο Marr ρώτησε εάν μερικά από τα μάρμαρα θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο», ο Osborne είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εκ μέρους των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου».

Ο ιστορικός τέχνης Bendor Grosvenor έγραψε στο twitter: «Η κυβέρνηση τόνισε πρόσφατα ότι αυτό είναι θέμα των επιτρόπων. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να το λέει ο πρόεδρός τους. Θα μπορούσαν οι κοινοί τίτλοι να είναι μια λύση;» (Δεν θα μπορούσαν, θα απαντούσε η Ελλάδα, η οποία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει δικαιώματα σε εκείνους που παρακρατούν παράνομα τα γλυπτά μας).

Μια δήλωση από το Βρετανικό Μουσείο αντανακλά επίσης μια χαλαρή στάση. «Το μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα για δανεισμό αντικειμένων από τη συλλογή, δανείζουμε από 4.000 έως 5.000 αντικείμενα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, 170 αρχαία ελληνικά αντικείμενα περιοδεύουν την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όπου θα προσεγγίσουν και θα εμπνεύσουν νέο κοινό πριν επιστρέψουν στο μουσείο», λέει εκπρόσωπος του μουσείου στο The Art Newspaper.

Προσθέτουν: «Αυτά τα όμορφα έργα τέχνης αγαπιούνται από μια παγκόσμια κοινότητα και πιστεύουμε ότι η πρόσβαση του κοινού πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών. πολύ συχνά οι συζητήσεις περιορίζονται σε νομικιστικό και αντίθετο πλαίσιο αντί να επικεντρώνονται στον τρόπο κοινής χρήσης των γλυπτών με ευρύτερο κοινό… η εμβάθυνση της πρόσβασης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για τις συλλογές που θα μοιράζονται και θα κατανοούνται απευθείας σε όλο τον κόσμο, παραμένει στον πυρήνα της αυτό που επιδιώκει να πετύχει το Βρετανικό Μουσείο».

Εν τω μεταξύ, Έλληνες πολίτες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνονται στο Βρετανικό Μουσείο στις 18 Ιουνίου για να ζητήσουν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η διαμαρτυρία σηματοδοτεί επίσης τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.