Γ.Κατρούγκαλος: «Εθνική ανάγκη και όχι μόνο εθνική γραμμή η μη περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων»

Γ.Κατρούγκαλος: «Εθνική ανάγκη και όχι μόνο εθνική γραμμή η μη περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων»

Τη βούληση της κυβέρνησης να διαμορφωθεί ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς όμως να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, εξέφρασε ο υπουργός εργασίας κύριος Γ. Κατρούγκαλος , δηλώνοντας επίσης πως είναι εθνική ανάγκη και όχι μόνο εθνική γραμμή να μην υποστούν περαιτέρω μειώσεις.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον προεδρεύοντα υπουργό του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Nicolas Schmit.

Ο κ. Κατρούγκαλος επιπλέον ανέφερε πως στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης στην Ευρώπη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Σμιτ τέθηκε και η πρόταση για συγκρότηση ενός Eurogroup των Υπουργών Εργασίας, ανάλογου δηλαδή οργάνου με αυτό των Υπουργών Οικονομικών.

«Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν είναι ένα αποκλειστικά διμερές ζήτημα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα γιατί εφόσον έχουμε να καθορίσουμε το ποιες είναι οι ευρωπαϊκές καλές πρακτικές στον τομέα εργασίας αυτό που πρόκειται να συμφωνήσουμε στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί αύριο στην Ισπανία, στην Γαλλία, την Ιταλία σε όλη την Ευρώπη. Επιμένουμε λοιπόν στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο , αυτό θα πρέπει να πούμε ότι είναι η βάση αναφοράς που έχουμε και στα εργασιακά και για τις συντάξεις» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος

Από τη μεριά του, ο κ. Σμιτ επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της απασχόλησης και κυρίως των νέων ανθρώπων, που θα φέρει την Ελλάδα, όπως δήλωσε, ένα βήμα πιο κοντά στην προσχώρηση στο ευρωπαϊκό όραμα και την προώθηση των ευρωπαϊκών κοινωνικών αξιών.

Ειδικότερα ανέφερε: «η προεδρία του Λουξεμβούργου έχει πολλές φορές τονίσει την ανάγκη να υπάρχει κοινωνική διάσταση έντονη στην ΕΕ για δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για οικονομία δεν υπάρχει ανάγκη να μιλάμε μόνο για δημοσιονομική εξυγίανση αν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να προσχωρήσουν πραγματικά στο ευρωπαϊκό όραμα θα πρέπει να προωθούμε και τις ευρωπαϊκές κοινωνικές άξιες και είναι κάτι που τονίζουμε επανειλημμένως στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης στην ΕΕ και θεωρούμε ότι αυτά θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν πως θα ενισχύσουμε την απασχόληση και κυρίως την απασχόληση των νέων να βρούμε πολιτικές που θα επιτρέψουν στους νέους γρήγορα να βρουν δουλειά».