Γκ. Χαρδούβελης: Μεγαλύτερη η πιθανότητα είναι να μείνει παρά να φύγει το ΔΝΤ

Γκ. Χαρδούβελης: Μεγαλύτερη η πιθανότητα είναι να μείνει παρά να φύγει το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ είχε συνηθίσει να είναι ο μεγάλος άρχων αλλά εδώ δεν ήταν. Μεγαλύτερη η πιθανότητα είναι να μείνει παρά να φύγει το ΔΝΤ», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Όπως ανέφερε, «το τι συμβαίνει ανάμεσα στους τρεις δηλαδή, την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  είναι δύσκολο κανείς να ξέρει από έξω. Αυτό που είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το πιστεύω. Δηλαδή αν μείνουμε μόνο εμείς και έχουμε απέναντι τους Ευρωπαίους δανειστές δεν θα υπάρχει ένα τρίτο μάτι πιο αντικειμενικό που βλέπει τα πράγματα απ΄ έξω. Και αυτό το ρόλο έπαιζε το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το ΔΝΤ «μας φαινόταν σκληρό αλλά δεν έπαυε να είναι η φωνή λογικής που δεν έπαιζε το πολιτικό παιχνίδι της κάθε χρονιάς», ενώ είναι «ο σύμμαχός μας στο θέμα μείωσης του χρέους». Συμπλήρωσε πως «με τους Ευρωπαίους έχουμε υπογράψει ότι θα έχουμε πλεονάσματα της τάξης του 3,5% το οποίο πρέπει και να προσδιοριστεί. Αν θέλουμε το  μεσοπρόθεσμο διάστημα να μην είναι δεκαετία αλλά κάτι μικρότερο τότε θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι, το ΔΝΤ».

Στο συνέντευξή του εκτίμησε ότι θα συνεχίζει την εποπτεία, συμπλήρωσε ωστόσο πως «μέρος του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού  ήταν τα 19.6 δισ. τα οποία είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι για τις τράπεζες  και δεν χρησιμοποιήθηκαν  στην ανακεφαλοποίηση του 2015 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και αυτό έχει καταγραφεί στις αποφάσεις του Εurogroup».

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε: «Όπως ξέρετε η υπόσχεση των Ευρωπαίων για το τρίτο μνημόνιο, είναι τα 86 δισ. έως το καλοκαίρι του 2018. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο 5,4. Μία άλλη εναλλακτική είναι να μπούμε σε ένα 4ο μνημόνιο de facto. Αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές το 2018 τουλάχιστον να βγούμε το 2019. Να έχουμε χρήματα για μία ακόμη χρονιά».

Ερωτηθείς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε πως «Θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό», καθώς «όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο». Προσέθεσε πως «δεν αρκεί απλά να κλείσει πρέπει να μπούμε στο “πρόγραμμα ρευστότητας quoi” και να γίνει η συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και να αποσαφηνιστεί το τοπίο, το θέμα του χρέους ώστε να βγούμε στις αγορές  το 2018. Αν κλείσει αυτή η αξιολόγηση θα πάρουμε 6,1 δισ. Στο πρόγραμμα είναι κανονικά να πάρουμε συνολικά 24 δισ. μαζί με τα 6».

Για τα «κόκκινα δάνεια» τόνισε ότι «για να λυθεί το θέμα των προβληματικών δανείων πρέπει η κυβέρνηση και οι τράπεζες να έχουν μία κοινή βάση δεδομένων ανά πολίτη. Το ζήτημα της ασυλίας είναι πολύ σημαντικό και δεν αφορά μόνο τραπεζικά στελέχη που θα υπογράψουν  τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Εφόσον υπάρξει ένα κούρεμα για τους οφειλέτες πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Αν η οικονομία συνεχίσει να σέρνεται  το 2017 και το 2018, νομίζω οι τράπεζες αντέχουν μέχρι τα μέσα του 2018. Ανακεφαλοποιήθηκαν αρκετά το 2015. Φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων έχει μειωθεί κατά πολύ, Νομίζω ότι έχουν αντοχές ακόμη αλλά δεν αρκεί να σωθούν».

Ο κ. Χαρδούβελης συμπλήρωσε: «Πρέπει να ενεργοποιηθούν και να δώσουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις. Όσο πιο γρήγορα κλείσουμε τα προβλήματα τόσο το καλύτερο».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν προμηνύονται στη χώρα πολιτικές εξελίξεις, απάντησε: «Είναι δύσκολο για μένα να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Σίγουρα το τοπίο είναι θολό. Θα εξαρτηθεί αν μπορέσουμε να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση γρήγορα και πάλι μπρος η οικονομία. Αυτό θα είναι "critical". Πολλοί έχουν προβλέψει το τέλος της Ευρώπης αλλά υπάρχει μία βούληση για τη κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια υπάρχει μία τάση αποπαγκοσμιοποίησης η οποία θα ενταθεί λόγω Τράμπ στις ΗΠΑ και λόγω brexit. Αλλά πιστεύω ότι το κοινό ευρωπαϊκό όραμα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και αυτό είναι θετικό για εμάς τους Έλληνες».