Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αμβλύνει τη στάση της στην πολιτική της όσον αφορά τη Συρία, όπως και για το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, για να ικανοποιήσει την Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης, Ριάντ Χιτζάμπ, προειδοποιώντας πως οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της αντιπολίτευσης θα χρειαστεί να λάβουν μια δύσκολη απόφαση για το αν ο ίδιος θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στην Γενεύη την 25η Ιανουαρίου.
Όπως τόνισε ο Σύρος πρώην πρωθυπουργός, οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες με τη συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων.
«Είναι απολύτως ευδιάκριτη η υπαναχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα την 18η Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ το ψήφισαν παρά τα «πολλά κενά» στο ειρηνευτικό σχέδιο.
«Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί δεν αναφέρθηκαν στον Άσαντ (κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων), δεν έκαναν λόγο για την αποχώρηση του, κι αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη υπαναχώρηση», ανέφερε ο Χιτζάμπ. «Ενώ ο Ομπάμα δήλωνε πως ο Άσαντ δεν έχει καμία νομιμοποίηση, ο Κέρι προέβαινε σε παραχωρήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πέρα από την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων (διάρκειας έξι μηνών) ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή εκλογών σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ προβλέπει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια. Στο σχέδιο δεν γίνεται καμιά αναφορά στο μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί άμαχου πληθυσμού, η πολιορκία συριακών πόλεων, που οδηγεί σε λιμοκτονία πολιτών, οι διαφοροποιήσεις στην ατζέντα και οι αντιπαλότητες ανάμεσα στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, κάνουν την προοπτική των συζητήσεων να εμφανίζεται περίπλοκη υπόθεση.
«Η απόφαση είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Χιτζάμπ, σε ερώτηση αν η αντιπολίτευση θα παρευρεθεί στις συζητήσεις.
«Αντιμετωπίζουμε ένα αληθινό πρόβλημα. Αν δεν παρευρεθούμε, θα πουν πως δεν σεβόμαστε το ψήφισμα του ΣΑ, αλλά ο λαός μας βομβαρδίζεται και λιμοκτονεί».
«Αν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι σωστά προετοιμασμένες, θα αποτύχουν», επισήμανε, προειδοποιώντας πως μια τέτοια αποτυχία θα οδηγούσε περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη και την μετακίνηση στον εξτρεμισμό αρκετών μετριοπαθών.
«Εάν λάβουμε μέρος στις συζητήσεις και αποτύχουν, θα είναι μια καταστροφή για την συριακή κοινωνία και η παγκόσμια κοινότητα θα είναι αυτή που θα πληρώσει το τίμημα», τόνισε.
Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις πολιτικές του, όπως τις προτάσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία πολιτών και την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της συριακής κυβέρνησης.
«Ο Ομπάμα δεν επιθυμούσε (μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων)…(και) με την σκληρή του στάση στο θέμα των χημικών όπλων, τα όπλα αποσύρθηκαν, αλλά όχι εκείνοι που τα χρησιμοποιούσαν. Δεν πιστεύω πως η ιστορία θα συγχωρήσει τον Ομπάμα», πρόσθεσε.