Γαλλικές εκλογές: Πόσο πιθανό είναι ο Μελανσόν να κάνει την ανατροπή

Γαλλικές εκλογές: Πόσο πιθανό είναι ο Μελανσόν να κάνει την ανατροπή

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία διεξάγονται πλέον σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές για πρόεδρο και αφορούν σε 577 έδρες της Βουλής. Σημειώνω εδώ, με δικαιολογημένο φαντάζομαι παράπονο ως Έλληνας, ότι υπάρχουν 11 έδρες που αναλογούν σε Γαλλίδες και Γάλλους πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό προσωρινά ή και μόνιμα. 

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε δύο γύρους με ένα σύστημα το οποίο μοιάζει με το ελληνικό σύστημα εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δύο σημαντικές διαφορές:

Υπάρχει ο υποψήφιος/α και ο αναπληρωτής του. Ο αναπληρωτής καταλαμβάνει την έδρα, εάν και όταν ο βασικός υποψήφιος επιλεγεί για την κυβέρνηση, οπότε αυτός ή αυτή είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί, ή βεβαίως παραιτηθεί για τους δικούς του λόγους. Εάν ο αναπληρωματικός έχει επίσης παραιτηθεί, τότε διεξάγονται εκλογές για την συγκεκριμένη έδρα.  

Στον 2ο γύρο, εάν κάποιος δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στον 1ο, προκρίνονται όλοι οι υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το οποίο αναλόγως με το ποσοστό αποχής, οδηγεί σε τουλάχιστον 20% όσων τελικώς ψήφισαν. Δηλαδή, είναι δυνατόν να περάσουν στον 2ο γύρο τρεις υποψήφιοι, σπανιότατα ακόμη και τέσσερεις. Αυτή η ρύθμιση και ότι συνεπάγεται έχει κομβική σημασία.

Υπάρχει η άτυπη, αλλά λειτουργεί σχεδόν πάντα, «δημοκρατική φραγή», η οποία συνίσταται στην παραίτηση του τρίτου υποψηφίου, εάν στους δύο πρώτους υπάρχει ακροδεξιός υποψήφιος. Προφανώς ο τρίτος υποψήφιος, ακόμη και εάν δεν περάσει στον 2ο γύρο  προτρέπει, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι σχεδόν πάντα καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν στον 2ο γύρο τον «δημοκρατικό» υποψήφιο.

Με απλά λόγια η Λεπέν του 23% στις Προεδρικές εκλογές και οι λοιποί ακροδεξιοί υποψήφιοι όπως ο Ζεμούρ του 7% δεν έχουν καμία πιθανότητα να απειλήσουν την προεδρική πλειοψηφία. Οι απερχόμενοι Βουλευτές της Λεπέν ήταν μόνο 8 και συνολικώς 10 ακροδεξιοί με παρόμοια ποσοστά στις Προεδρικές. Προβλέπονται τώρα να είναι 20 έως 50.

Η πραγματική εν δυνάμει απειλή προέρχεται από την ομάδα υπό τον Μελανσόν, ο οποίος κατάφερε να συνενώσει, με σημαντικές εκπτώσεις από τα διάφορα κόμματα στο «κοινό» πρόγραμμα, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Οικολόγους-Πράσινους και φυσικά το δικό του κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν 170 έως 215 έδρες στη Βουλή. Ενώ στην Προεδρική πλειοψηφία δίνουν 260 έως 300 κάτω από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 289 εδρών.

Αυτό του δίνει το θάρρος να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και όλα τα κανάλια, ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα αναγκαστεί να τον χρίσει Πρωθυπουργό. Σημειωτέον ότι ο ίδιος δεν είναι καν υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές (!) αυτή τη φορά, αλλά όντως αυτό δεν είναι αποτελεί κώλυμα για την θέση του Πρωθυπουργού στη Γαλλία. 

Όπως, ίσως κατάφερα να περιγράψω παραπάνω, το ποσοστό το οποίο θα πάρει κάποιο κόμμα ή συνασπισμός στον 1ο γύρο (και η προεδρική πλειοψηφία συνασπισμός 7 κομμάτων είναι !) δεν αντανακλά στον αριθμό εδρών τον οποίο θα καταλάβει τελικώς μετά το τέλος και του 2ου γύρου.

Υπάρχουν όμως κάποια πρώτα δείγματα, στις 11 έδρες «Αποδήμων» και στις 3 έδρες της Γαλλικής Πολυνησίας των οποίων τα αποτελέσματα του 1ου γύρου έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στις δέκα από αυτές προηγούνται οι υποψήφιοι της προεδρικής πλειοψηφίας και μόνο σε τρεις υποψήφιοι της υπό τον Μελανσόν αποκαλούμενης «Λαϊκής Ενότητας».

* Ο Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης έχει στενούς δεσμούς με τη Γαλλία και είναι ιδρυτής, πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2017, της ομάδας «Οι Έλληνες Φίλοι της Renaissance – Emmanuel Macron President» στο facebook»