Γ. Μουζάλας: «Σταθμός του Μονάχου» για τους μετανάστες η πλατεία Βικτωρίας

Γ. Μουζάλας: «Σταθμός του Μονάχου» για τους μετανάστες η πλατεία Βικτωρίας

Με το σταθμό του Μονάχου, όταν μετανάστευαν οι Έλληνες στη Γερμανία τις δεκαετίες του ''60 και του ''70, παρομοίασε την πλατεία Βικτωρίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντάς την ως «ελεύθερο χώρο και τόπο συγκέντρωσης».

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους μετανάστες να πηγαίνουν στην πλατεία, γιατί κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί ελεύθερα μπορεί να κυκλοφορεί εκεί. Εκεί αποφασίζουν για τα ταξίδια τους.

«Από τότε που απομακρύναμε τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας δεν υπάρχουν άλλοι που να έχουν κατασκηνώσει εκεί. Στην πλατεία πηγαίνουν γιατί εκεί είναι τράπεζες και κάνουν ανάληψη χρημάτων» εξήγησε.

Ο υπουργός τόνισε ότι για την επιχείρηση στην Ειδομένη «περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή. Πριν από έξι μέρες δεν θα μπορούσε να γίνει τέτοια επιχείρηση γιατί υπήρχαν στην περιοχή 3.000 πρόσφυγες. Σήμερα ήταν η κατάλληλη μέρα και επιχείρηση μέχρι στιγμής δεν έχει προβλήματα», σημείωσε.

Όπως διαβεβαίωσε ο Γιάννης Μουζάλας οι μετανάστες «δεν θα ξανασυγκεντρωθούν στην Ειδομένη, θα τους κρατήσουμε μακριά από αυτό το σημείο». Ανέφερε επίσης ότι με τις σημερινές ροές μπορεί να γίνει διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, προειδοποιώντας όμως πως όμως βομβαρδιστεί η Δαμασκός τα πράγματα «θα είναι πολύ διαφορετικά».

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε επίσης ότι «τους μετανάστες θα τους εγκαταστήσουμε σε χώρους όπου μπορούμε να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη, γιατί δεν έχουμε πολλές οικονομικές δυνατότητες, ενώ πιέζουμε για την επανεκκίνηση των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ή τις χώρες καταγωγής των μεταναστών».