Γ. Μαυρωτάς: Ναι σε ουσιαστική προανακριτική για τη Novartis χωρίς πολιτικές μεθοδεύσεις

Γ. Μαυρωτάς: Ναι σε ουσιαστική προανακριτική για τη Novartis χωρίς πολιτικές μεθοδεύσεις

Το σκάνδαλο Novartis αποτελεί υποσύνολο ενός μεγαλύτερου σκανδάλου, αυτού της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, σχολίασε στην έναρξη της ομιλίας του ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Ολομέλεια.

Ανέφερε ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, που εκτοξεύτηκε στην Ελλάδα κυρίως το διάστημα 2001-2010 και από 2 δις ευρώ έφτασε στα 5 δις ευρώ, οι πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS, που θα πρέπει να διερευνηθούν, και τέλος η κυβερνητική μεθόδευση που θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εντάσσοντάς το στον πολιτικό της σχεδιασμό.

Ο κ. Μαυρωτάς, συνεχίζοντας την ομιλία του, σχολίασε πως από την αρχή το Ποτάμι ζήτησε να έρθουν όλα στο φως, που σημαίνει μεθοδική έρευνα, χωρίς να εμπλέκονται αντισυνταγματικά τα πολιτικά πρόσωπα στο έργο της δικαιοσύνης, ότι αναζητείται η ζημιά που προκάλεσε η εταιρία στο Δημόσιο και ζητούνται οι ανάλογες αποζημιώσεις, αλλά και ότι η δικαιοσύνη δεν αρκείται σε ασαφείς καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων.

Επιπλέον, πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων (ιατρών, υπηρεσιακών κτλ) και να αποδοθούν όπου υπάρχουν. Αυτά όμως δεν πετυχαίνονται με την υπονόμευση της έρευνας με την πολιτική ποδηγέτησή της.

Εκτίμησε πως από την υπόθεση αυτή πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα, θέτοντας ως παράδειγμα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς είναι από τα πρώτα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν, αφού προστατεύει υπουργούς, προχωρώντας πολύ γρήγορα στην παραγραφή και «δένει τα χέρια» στους εισαγγελείς. Είναι αναγκαίο, τόνισε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ προστασίας και ασυλίας.

Ο βουλευτής επεσήμανε, ότι το Ποτάμι ήταν από την αρχή και είναι υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής από τη στιγμή που ανέκυψε το θέμα, καθώς είναι μονόδρομος να προχωρήσει η έρευνα. Σημείωσε, όμως, ότι οι 10 κάλπες της διαδικασίας αποπροσανατολίζουν, καθότι δεν έχουμε κατηγορούμενους, αλλά η ολομέλεια αποφασίζει για τη σύσταση της επιτροπής, και ότι επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν στην πορεία και άλλα πρόσωπα. «Θα ξαναστήνουμε κάλπες στη Βουλή;» διερωτήθηκε.

Κλείνοντας την ομιλία του, σχολίασε πως η προανακριτική είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να αποκαλύψει την εμπλοκή κάποιων προσώπων, αλλά μπορεί να αποκαλύψει και τη μεθόδευση ή την ανικανότητα χειρισμών από την κυβέρνηση. Όμως το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την αμφιβολία να αιωρείται.

Φωτογραφία intime news