Γ. Δραγασάκης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών

Γ. Δραγασάκης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών

Αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της αξιολόγησης, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» όπως είπε: «Αν εξαρτιόταν από εμάς θα έβαζα στοίχημα ότι τη δευτέρα θα έκλεινε η αξιολόγηση (...) τώρα βρισκόμαστε σε μια λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων για να καταλήξουμε σε συμφωνία (...) στην αξιωματική αντιπολίτευση εθελοτυφλούν και χρεώνουν στην κυβέρνηση θέματα καθυστερήσεων που αφορούν άλλους, όπως το ΔΝΤ. Πάντως οι προϋποθέσεις υπάρχουν» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το ΔΝΤ ζητάει το απλό πράγμα να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά παράλληλα να μειώσουμε τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Είμαστε σε κρίση, είμαστε χώρα υπό χρεοκοπία, ούτε μια δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κάλεσε την κ. Μπακογιάννη να εξηγήσει σε ποιους αναφέρεται όταν ζητά την ποινικοποίηση της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις. «Όποιος μιλάει για τη διαπραγμάτευση να μιλήσει και για τα επίδικά της» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε ακούσει τη ΝΔ, ας μας πει τη θέση της, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε (στις απαιτήσεις των δανειστών) μπορεί να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα, ας μας πει» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση έχει μια μυστικότητα. «Εγώ θα ήθελα ο κόσμος να ξέρει ποια είναι τα επίδικα» τόνισε, ενώ για την κόντρα ΔΝΤ- Σόιμπλε είπε ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δικές τους διαφωνίες, καλώντας τους δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για την αλήθεια να συμβάλουν στο να μάθει ο κόσμος γιατί δεν προχωράμε ή γιατί πάμε σε συμβιβασμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ, καθώς πλέον οι αντιθέσεις εμφανίζονται όχι μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και εντός των χωρών και εντός των κυβερνήσεων. «Για παράδειγμα, δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση έναντι της γερμανικής κυβέρνησης, έχουμε τον Γκάμπριελ κατά του Σόιμπλε» υπενθύμισε ο κ. Δραγασάκης, ενώ ερωτηθείς εάν υπό το βάρος των πιέσεων υπάρχει plan B, απάντησε ότι το σχέδιο είναι οι συμμαχίες που μπορούμε να έχουμε. Τόνισε, πάντως, ότι «το θετικό σενάριο για την Ελλάδα είναι θετικό σενάριο για την Ευρώπη» και εκτίμησε ότι στις 20 Φεβρουαρίου υπάρχουν τα δεδομένα είτε για το πλαίσιο της συμφωνίας ή για το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Αναφερόμενος στα εργασιακά είπε ότι δεν μπορεί να συζητάμε το αυτονόητο. «Όταν μας κουνάνε το δάκτυλο να έχουν στο μυαλό τους ότι η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο (...) ας μην το περιφέρουν σαν να μας κάνουν χάρη» τόνισε ο κ. Δραγασάκης. 

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση απάντησε: «έχω ξαναπεί, η β΄αξιολόγηση από άποψη χρόνου θα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη. Για να τελειώσει το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018, πρέπει να έχουμε βγει στις αγορές. Είναι άλλο να βγάζεις ένα ομόλογο και να απευθύνεσαι στις αγορές και άλλο να απολογείσαι και να υφίστασαι αυτή την επιτροπεία» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «να κλείσει η συμφωνία τώρα, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να υπάρξει άμεσα δοκιμαστική έκδοση ομολόγου».

Επισήμανε πως υπάρχει σύγκρουση αντιλήψεων ανάμεσα στους θεσμούς: «Υπάρχει το υπόδειγμα που θέλει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις εντελώς (...) η βάση του προβλήματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που λύνει προβλήματα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, τους είμαστε εμπόδιο» είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουν και σε άλλη κυβέρνηση ότι κάνουν σε μας, εμείς δεν προβάλλουμε μόνο αντιδράσεις, εκπροσωπούμε άλλο μοντέλο. Όμως θυμάστε ότι και άλλες κυβερνήσεις που πήγαν στο παρελθόν να διεκδικήσουν κάτι, είχαν και αυτές προβλήματα ας το αναγνωρίσουμε αυτό». 

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και αν υπάρχει εμπιστοσύνη στις διαφαινόμενες αλλαγές, ώστε να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε: «Δεν θα το έθετα με όρους εμπιστοσύνης, αλλά με όρους δυναμικής. Πράγματι, τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας διαφοροποιούνται από τον εαυτό τους (να μην ξεχνάμε ότι το μπλοκ του Μάαστριχτ είναι που μας έφερε στην κρίση), η τάση αλλαγής είναι ενδιαφέρουσα, είμαστε σε παράλληλη διαδρομή (...) ελπίζουμε να υπάρξει μεγάλος πολιτικός πόλος κοινωνικής συμμαχίας που θα ξαναστήσει στα πόδια της την ΕΕ». Υπογράμμισε πως μένει να αποδειχτεί, πόσο ειλικρινής είναι αυτή η διαφοροποίηση και πόσο θα αντέξει στις πιέσεις. Παρατήρησε δε, ότι είναι πολύ θετικό που στη Γερμανία παίρνουν θέσεις υπέρ της Ελλάδας, ωστόσο ζήτησε να μετουσιωθούν σε πράξεις. 

Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ένα 60% της κοινωνίας είναι υπέρ προοδευτικής, δημοκρατικής κατεύθυνσης, αλλά με την πολιτική έκφραση αυτής της πλειοψηφίας υπάρχουν προβλήματα. «Για παράδειγμα όταν λέμε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πόσοι πιστεύουν ότι υπάρχει σοσιαλιστικό κίνημα;» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ενώ σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δραγασάκης δεν το απέκλεισε στο μέτρο που ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ εάν είναι με τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα και ξεκαθαρίσει και ποια πολιτική αντιπροσωπεύει (φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατία).

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τους αγρότες, για την οποία είπε ότι πέντε υπουργοί απάντησαν ένα προς ένα στα γραπτά τους ερωτήματα (των αγροτών), για το ποια μπορούν να λυθούν και ποια όχι. «Έγινε πολύ καλή συζήτηση, στο τέλος της οποίας ζήτησα από τους αγρότες να διαπιστώσουν στην πράξη πόσο συνεπής θα είναι η κυβέρνηση μαζί τους. Δύο αγρότες μπήκαν και βγήκαν και έκαναν τις δηλώσεις που έκαναν, τις οποίες θεωρώ θα τις έκαναν έτσι και αλλιώς. Σήμερα, όμως, άκουσα ότι οι αγρότες στη Μακεδονία συζητούν την αναστολή των κινητοποιήσεων με αυτή τη μορφή» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τους αγρότες για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας και τους πρότεινε τρόπους της ενίσχυσης της παραγωγής. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο (...) η αγροτική οικονομία έχει προβλήματα, αλλά έχει και δυνατότητες» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κλείνοντας τη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Sooc)

 

Διαβάστε Περισσότερα