Φρένο στην αλυσίδα κρουσμάτων από γηροκομεία

Φρένο στην αλυσίδα κρουσμάτων από γηροκομεία

Οι ανατριχιαστικές εικόνες από Ισπανία και Ιταλία όπου ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους είτε λόγω κορονοϊού, είτε κυρίως της εγκατάλειψης των μονάδων φροντίδας από προσωπικό βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις και στη χώρα μας.

Στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε εκείνες όπου υπάρχουν άστεγοι, και μπορούν να αποτελέσουν εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού, στρέφεται η προσοχής των αρμοδίων φορέων. Αυτό κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος- καθηγητής Στέλιος Τσιόδρας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα των γηροκομείων.

«Τα μέτρα που αφορούν την καραντίνα έχουν ληφθεί σε όλες τις μονάδες» αναφέρει στο liberal ο Στέλιος Προσαλίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ωστόσο, επισημαίνει πως «πιθανή πύλη εισόδου του ιού παραμένει το προσωπικό». Όπως αναφέρει πρόκειται για περίπου 50.000 άτομα, εκ των οποίων 30.000 ηλικιωμένοι και 20.000 προσωπικό.

Σε δύο- τρεις μονάδες το προσωπικό συμφώνησε να μένει μέσα σε ενός τύπου καραντίνα, αλλά στις υπόλοιπες δεν ισχύει αυτό, όπως λέει. Χαρακτηρίζει, όμως, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό των προμηθειών σε μέσα ατομικής προστασίας. «Η επίσχεση υλικού έφερε αδυναμία προμήθειας σε μάσκες, γάντια, ρόμπες κ.ά.» σχολιάζει και προσθέτει πως «το στοκ τελειώνει».

Όπως αναφέρει, έχουν ζητήσει με επιστολές τους προς τους αρμόδιους φορείς, μετά τις υγειονομικές μονάδες που είναι δεδομένο πως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να ληφθεί μέριμνα και για τους οίκους προστασίας ηλικιωμένων. Ζητάει επίσης να διαμορφωθούν τα σενάρια σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα σε μονάδα, σε ηλικιωμένους ή στο προσωπικό.

Τα μέτρα σε οίκους ευγηρίας

Από την αρχή που ξέσπασε η κρίση τα περισσότερα γηροκομεία προχώρησαν σε περιορισμό ή άρση του επισκεπτηρίου, σταμάτησαν να δέχονται εξωτερικούς συνεργάτες όπως ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.ά., ενώ σε πολλά κέντρα δεν κάνουν καινούργιες εισαγωγές. «Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν ήταν σε περιβάλλον με άτομα που νοσούν;» αναρωτιούνται.

Τα περισσότερα γηροκομεία έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για το προσωπικό όπως τη χρήση μάσκας, γαντιών, αντισηπτικού, ενώ σε αρκετά έχουν τοποθετηθεί υγρά και χαλάκια έξω από την είσοδο ώστε να πλένουν τις σόλες των παπουτσιών τους πριν εισέλθουν στο χώρο. Παράλληλα, κανένας προμηθευτής δεν περνάει την είσοδο και αφήνει τα υλικά στην είσοδο της πόρτας.

«Θερμομετρούμε καθημερινά όλους τους ανθρώπους αλλά και τους εργαζόμενους» αναφέρουν στελέχη μονάδων ηλικιωμένων, εκφράζοντας πως ο κίνδυνος μετά την απαγόρευση του επισκεπτηρίου είναι να μεταφέρει τον ιό το προσωπικό.

Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται η ανάγκη τα τεστ που ανακοινώνουν διάφοροι φορείς, να μην έχουν ως προτεραιότητα τους ηλικιωμένους. «Αν κάποιος εργαζόμενος έχει συμπτώματα, εξαρτάται από αυτό όλη η λειτουργία της μονάδας. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτόν να κάνει το τεστ και όχι να περιμένει 10 ημέρες» προσθέτουν.

Αν πάει κάποιος από τους δικούς μας ανθρώπους σε νοσοκομείο και επιστρέφει, υπάρχει πρόβλεψη να μείνει σε δικό του δωμάτιο χωρίς άλλους. Σε αρκετά γηροκομεία έχουν δημιουργηθεί δωμάτια, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σε απομόνωση πιθανά περιστατικά κορονοϊού.

«Εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε» σχολιάζουν στελέχη των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, επισημαίνοντας πως η βοήθεια που έχουν λάβει είναι ελάχιστη. Δεν έχουν προμήθεια υλικών (μάσκες, γάντια κ.ά.), τα οποία πρέπει να προμηθεύονται μόνοι τους

Δεν υπάρχει επίσης καμία ελάφρυνση για την κατηγορία αυτή επιχειρήσεων. Όπως λένε, από τη μία ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας τους και από την άλλη αντιμετωπίζουν τη δυσκολία να τους πληρώσουν οι συγγενείς των ηλικιωμένων, λόγω της κρίσης. Παράλληλα, αρχίζουν να έχουν πρόβλημα και με το προσωπικό. Πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν με άδειες ειδικού σκοπού, άλλοι γιατί φοβούνται να παραμείνουν στις δομές. Στην αιμορραγία προσωπικού συνέβαλε και η πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων.

«Αρκετοί υπάλληλοι έκαναν αίτηση για να πάνε στο Δημόσιο και για το λόγο αυτό ζητάμε να αντλήσει προσωπικό από ανέργους και όχι από εργαζόμενους σε ιδρύματα, όπως τα γηροκομεία» τονίζουν.

Ο δήμος Αθηναίων για τους άστεγους

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε ο δήμος Αθηναίων για τις ευπαθείς ομάδες. Έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στις δομές στέγασης, το Κοινωνικό Παντωπολείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά και την παροχή συσσιτίων, όπως λέει στο liberal ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου (ΚΥΑΔΑ), Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας πως οι οδηγίες επέδρασαν καθοριστικά τουλάχιστον ως προς τη διανομή συσσιτίων, που θα έπρεπε να καταργηθούν με τη μορφή που γνώριζαν οι δικαιούχοι.

 «Προχωρήσαμε σε καταγραφή των ωφελουμένων που δεν έχουν εναλλακτική λύση σίτισης» επεσήμανε και όπως ανέφερε από σήμερα Τρίτη όλη η διανομή θα γίνεται στο παλαιό Φρουραρχείο –όχι στο χώρο του ΚΥΑΔΑ- και θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα. «Θα δίνεται ένα πακέτο τροφίμων μακράς διάρκειας ή σε προμαγειρέματα φαγητά μία φορά την εβδομάδα» αναφέρει ο κ. Λέων, επισημαίνοντας πως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για να αποφευχθεί η καθημερινή συσσώρευση.

Σε ό,τι αφορά το στεγασμένο πληθυσμό στις δομές του δήμου, εξακολουθούν να δίνονται δύο γεύματα την ημέρα, ενώ παράλληλα καλύπτουν και ανάγκες άλλων δομών όπως το υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου καθώς και άλλων. Εξάλλου, ο δήμος βρίσκεται κοντά και σε άλλες δομές όπως το Γηροκομείο Αθηνών, που το τροφοδοτεί το βρεφοκομείο του δήμου με συσσίτια.

«Καταγράφουμε όλες τις δωρεές που έχουμε λάβει και πολύ σύντομα, επειδή μας ζητάνε συνέχεια οργανώσεις και σύλλογοι και πάρα πολλοί άνθρωποι. Μου έχει στείλει ειδικά και ο ίδιος ο κ.Μπακογιάννης που μιλήσαμε προχθές να πω τα προβλήματα, τα θέματα τις ελλείψεις που έχει το Γηροκομείο Αθηνών, γιατί και ο δήμος είναι πλέον κοντά μας στο Γηροκομείο Αθηνών. Και το Βρεφοκομείο Αθηνων που μας τροφοδοτεί συνέχεια και πρέπει να το ευχαριστήσω δημόσια» ανέφερε ο προέδρος του Γηροκομείου Αθηνών Ζώης Κολιός (στον ΣΚΑΙ 100,3).

Ειδική μέριμνα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων για τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που μπορεί να μην είναι άστεγοι αλλά έπαιρναν συσσίτιο. Γι’ αυτούς θα υπάρξει πρόβλεψη να στέλνονται τα τρόφιμα στο σπίτι τους, ενώ ήδη διαμορφώνονται χώροι για τη στέγαση ατόμων που έχουν ανάγκη.

«Το προετοιμάζαμε πολύ καιρό να γίνουν και νέες δομές» αναφέρει ο κ. Λέων, μιλώντας για κάποιες ελλείψεις που από την στιγμή ανάληψης της νέας δημοτικής αρχής Μπακογιάννη είχαν καταγραφεί. Τώρα, εκτιμάει, πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο που θα καλύπτουν τους αστέγους, με δομές χωρητικότητας έως και 600 ατόμων.

Διευκρινίζει ότι στις δομές αυτές θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ διαφόρων κατηγοριών –όπως χρηστών ή μη χρηστών ουσιών- και οι διαδικασίες θα ένταξης θα είναι πολύ πιο γρήγορες και με λιγότερη γραφειοκρατία. Διαβεβαιώνει ότι όλοι θα τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση και θα υποβληθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο σε τεστ για τον κορονοϊό.

«Θα γίνεται τεστ σε όλους όσους εισαχθούν. Αν είναι θετικοί θα μπουν σε ειδικούς χώρους απομόνωσης. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ιατρική επίβλεψη και εάν προκύψει κάποιο περιστατικό θα λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες» τονίζει.

«Προσπαθούμε να άρουμε κάθε εμπόδιο που θα απέτρεπε την ένταξη αστέγων στις δομές» σημειώνει ο κ. Λέων, λέγοντας πως τα μηνύματα που λαμβάνουν είναι ενθαρρυντικά από πολλοί έχουν πειστεί να μπουν σε δομές. Όπως σημειώνεται, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχει επηρεάσει.

«Η αστεγία συνδυάζεται και με μία μορφή επαιτείας, όπου σε ένα κλειστό κέντρο δεν έχει ‘’απόδοση’’. Η πόλη δεν κινείται και άνθρωποι που μένανε στο πεζοδρόμιο και φέρνανε φαγητά, έχουν σταματήσει αυτή τη βοήθεια» επισημαίνεται. «Και οι ίδιοι οι άστεγοι αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη συνδρομής του δήμου» καταλήγει ο κ. Λέων.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Θωρακίζουμε τις προνοιακές δομές από διασπορά του κορονοϊού

Στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο αναφέρθηκε με δήλωσή της στο liberal η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Στο Υπουργείο Εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες εργαστήκαμε συλλογικά και οργανωμένα προκειμένου να θωρακίσουμε τις προνοιακές δομές από τη διασπορά του κορονοιού. Προτεραιότητά μας αποτέλεσε η ενίσχυση των προνοιακών δομών της χώρας με 500 θέσεις έκτακτου προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, σε ειδικότητες απολύτως απαραίτητες  (ιατροί, νοσηλευτές, φροντιστές, επιμελητές κ.α.), ώστε να διασφαλίσουμε ότι η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας ιδίως σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας με χρόνια νοσήματα θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα.

Η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων και εντός των ημερών το νέο προσωπικό αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα. Εκτός από τις προσλήψεις, για λόγους προστασίας αποφασίσαμε την άμεση αναστολή των Κ.Δ.Α.Π., των Κ.Δ.Α.Π-ΜεΑ και των Κ.Δ.Η.Φ – πρόκειται για δομές που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ταυτόχρονα με την αναστολή, με εντατική δουλειά καταφέραμε να εντάξουμε στις άδειες «ειδικού σκοπού» και την κατηγορία εργαζομένων γονέων ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από την ηλικία των ωφελούμενων, που φιλοξενούνται σε ανοιχτής φροντίδας που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, πρωτοβουλία για την οποία τόσο η ΕΣΑΜΕΑ, όσο και η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Αποστείλαμε, τέλος, οδηγίες αυξημένης προστασίας και αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών του ΕΟΔΥ στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και στα Παραρτήματα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης καθώς και οδηγιών για την αποφυγή συνωστισμού και την αντιμετώπισητων έκτακτων περιστατικών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε όλα τα κέντρα πρόνοιας έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι απομόνωσης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος, έχουν ανασταλεί τα επισκεπτήρια και οι ομαδικές δραστηριότητες σε δομές παιδικής προστασίας, γίνονται συχνές απολυμάνσεις και έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες».