Φορολογικό και Ασφαλιστικό στη Βουλή χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς!

Φορολογικό και Ασφαλιστικό στη Βουλή χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς!

Σε έκτακτο Eurogroup που πιθανόν θα συγκληθεί στις 25-26 Απριλίου ευελπιστεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις επί της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο μεσοδιάστημα, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. Η κίνηση αυτή παραπέμπει σε μονομερή ενέργεια υπό την απουσία συμφωνίας για τα θέματα του αφορολόγητου ορίου και της περικοπής συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη. Έχουμε στόχους από το μνημόνιο, ακούμε τη γνώμη των θεσμών αλλά διατηρούμε το δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα η τελική λέξη να είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει επέλθει ρήξη με τους θεσμούς (δεν τα έχουμε σπάσει, είπε) ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί μονομερής ενέργεια η κατάθεση νομοσχεδίων, είπε ότι «πιστεύω πως οι θεσμοί έχουν μεγάλη κατανόηση», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία συζήτησης είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις από τους θεσμούς.

Αναφερόμενος ειδικά στο αφορολόγητο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει αφορολόγητο μικρότερο από αυτό που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο δηλαδή τα 9.091 ευρώ. 

Επί του περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου είπε ότι με την ίδια την ίδια κλίμακα θα φορολογούνται εισοδήματα από μισθούς συντάξεις και ελεύθερα επαγγέλματα ενώ θα υπάρχουν μειώσεις για τα μεσαία εισοδήματα. Τα μερίσματα θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

Κατρούγκαλος: «Τα μέτρα που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε είναι θέμα της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης»

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του ενώ είπε ότι σε όλα τα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «υπήρξε συμφωνία ή πολύ σημαντική προσέγγιση» σημείωσε ότι για τη μείωση των ελλειμμάτων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (600-700 εκατ. ευρώ) δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το μείγμα των μέτρων το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση.

«Τα μέτρα που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε είναι θέμα της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες επισημάνσεις Τσακαλώτου περί εθνικής κυριαρχίας. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι «υπάρχει απόλυτη προστασία κύριων συντάξεων έως το 2018 και μετά οι κύριες συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται
Τόνισε ότι η εθνική σύνταξη έχει διασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι χαμηλότερα και ότι καμία επικουρική μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί.

Ανακριβείς χαρακτήρισε τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία, ενώ είπε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές.

Γ. Σταθάκης: Η  ελεύθερη πώληση των ενήμερων δανείων είναι μέρος της διαπραγμάτευσης

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι και η ελεύθερη πώληση των ενήμερων δανείων είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα έκανε λόγο για διεύρυνση και στις μεγάλες επιχειρήσεις της ρύθμισης ενιαίας αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που σήμερα περιορίζεται μόνο σε μικρομεσαίες εταιρείες (Νόμος Δένδια).

Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο διαγραφής κεφαλαίου αναφέροντας πως η όποια διαγραφή θα μπορεί να αφορά μόνο τις τόκους και προσαυξήσεις. Ο ίδιος είπε «αν βρεθεί ένας μηχανισμός εθελούσιας συζήτησης μεταξύ όλων των δανειστών, δηλαδή του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, και των τραπεζών, θα μπορεί να βρεθούν κάποιες βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την εξυπηρέτηση των χρεών».

Βασίλης Γεώργας