Φόροι 155 εκατ. ευρώ κάθε μέρα έως τα τέλη του έτους για το κυβερνητικό υπερπλεόνασμα

Φόροι 155 εκατ. ευρώ κάθε μέρα έως τα τέλη του έτους για το κυβερνητικό υπερπλεόνασμα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα του 2018 και να μοιράσει η κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα.

Δηλαδή, η κυβέρνηση για μια ακόμη χρονιά φορτώνει με φόρους όλους μας για να διανείμει στο τέλος του έτους όλα όσα θα έπρεπε να έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια όπως για παράδειγμα επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες, επίδομα θέρμανσης που να επαρκεί για τις ανάγκες των κοινωνικών ομάδων που το χρειάζονται κ.α.

Ωστόσο η κυβέρνηση στο τέλος του έτους επιθυμεί να μοιράζει δώρα  τα οποία έχουν πληρωθεί από τους ίδιους τους φορολογούμενους και δεν προέρχονται από την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις να κινούνται πτωτικά, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι για τα καλά παγωμένες όπως για παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό η οποία αποδεικνύεται στο μεγαλύτερο σίριαλ του κυβερνώντος κόμματος.

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν συνολικά 14 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τρεις ακόμα δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και οι επιχειρήσεις δύο ακόμα δόσεις για το φόρο επί των κερδών τους. Επίσης, στο τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει ότι τα φορολογικά έσοδα στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασαν στα 33,801 δισ. ευρώ. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το σύνολο των ετήσιων εισπράξεων τοποθετείται στα 47,948 δισ. ευρώ. Δηλαδή πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους 14,147 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί κάτι που βλέπουν και οι δανειστές της χώρας. Και αν το ΔΝΤ ευθύνεται και επιμένει για την περικοπή των συντάξεων η ελληνική κυβέρνηση έχει εστιάσει την οικονομική της πολιτική στην υπερφορολόγηση, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο των δανειστών είχε αντίθετη άποψη.

Συγκεκριμένα, η άποψη τους ήταν και παραμένει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μειώσεις συντελεστών κυρίως για τη μεσαία τάξη και να εντάξει στη φορολογία και όσους λαμβάνουν και χαμηλότερα εισοδήματα που σήμερα δεν συμμετέχουν στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Και όλες οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν και τελειώνουν αποκλειστικά στο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλά δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8% άτομα του πληθυσμού, που είτε δεν εργάζονται είτε απασχολούνται στο δημόσιο, είτε είναι συνταξιούχοι.

Το θέμα πάντως των συντάξεων ενδεχομένως να συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup στις 19ης Νοεμβρίου.  Προς το παρόν οι θεσμοί εκτιμούν ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίζει η ελληνική πλευρά με βάση το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων. Εκτιμούν ότι χωρίς την εφαρμογή του μέτρου, αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ έναντι του 3,6% του ΑΕΠ που υπολογίζει η Αθήνα. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά 0,4% του ΑΕΠ ή 720 εκατ. ευρώ, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για τις συντάξεις ανοικτά: από τον περιορισμό των παροχών 765 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τη μερική μείωση των συντάξεων έως τη μικρή μείωση του αφορολόγητου ορίου από το προσεχές έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερά θετική στη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά αμφιβάλλει για την ύπαρξη «επαρκούς» χώρου για όλα τα αντίμετρα. Το ΔΝΤ έχει μεν εκφράσει τη διαφωνία του, αλλά και την πρόθεσή του να παραπέμψει τις αποφάσεις στην Ευρώπη.