Φιλελεύθερος: Θέατρο του διαλόγου - Παγκόσμιος συναγερμός για τις ναυμαχίες στη Μεσόγειο

Φιλελεύθερος: Θέατρο του διαλόγου - Παγκόσμιος συναγερμός για τις ναυμαχίες στη Μεσόγειο

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Θέατρο του διαλόγου - Παγκόσμιος συναγερμός για τις ναυμαχίες στη Μεσόγειο» κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 5-6 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Πλησιάζει προκλητικά τις κόκκινες γραμμές ο Ερντογάν. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, ενώ ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο µε την εµπλοκή του διεθνούς παράγοντα για την αποκλιμάκωση. Η Αθήνα επιμένει στην απομάκρυνση του τουρκικού στόλου ως απαραίτητη προϋπόθεση κάθε μορφής διαλόγου.

- Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σταματήσουν οι προκλήσεις για να αρχίσουν οι συζητήσεις

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μία, αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ήταν το σαφές μήνυμα που απέστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Τούρκο πρόεδρο.

- Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο

Η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες στα ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου και μιλάει για «kazan - kazan» και κέρδη για όλους!

- Ανάλυση Γιώργος Σεφερτζής: Διπλωματική βαρηκοΐα και στρατηγική τύφλωση

Τα σενάρια που επιμένουν να ερμηνεύουν τις κινήσεις της Άγκυρας ως μεθοδεύσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, άνευ άλλης γεωστρατηγικής σημασίας, µάλλον εγείρουν ερωτηματικά για την οξυδέρκειά τους, παρά κομίζουν απαντήσεις ικανές να φωτίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων.

Διαβάστε ακόμη στον Φιλελεύθερο:

- O Τσίπρας καλύπτει τα νώτα του στο μέτωπο της Κουμουνδούρου

Σιωπητήριο εσωτερικού και... σκληρό ροκ. Στον πάγο η ΠΑΣΟΚοποίηση στροφή στον λαϊκίστικο καταγγελτικό λόγο προς αναζήτηση ... νεοαγανακτισμένων

- Οι «σιδηρές κυρίες» της διπλωματίας

Η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στελέχη με τεράστια εμπειρία, είναι τα δυνατά χαρτιά του Μαξίμου στις κρίσιμες κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη διεθνή σκακιέρα

- Σεπτεμβριανά, όταν ξέσπασε η βία...

Εξήντα πέντε χρόνια από το πογκρόμ που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το τουρκικό παρακράτος εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

- Μαριέττα Γιαννάκου: «Δεν βγαίνει πια η δουλειά με αυτά που ξέραμε»

Η πρώην υπουργός που έχει συνδέσει το όνομά της με μια από τις ριζοσπαστικότερες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων μιλάει στον «Φ» για το επίκαιρο θέμα της βάσης του 10, για την κοινωνία της «ήσσονος προσπαθείας», για την επένδυση στη βαριά βιομηχανία της γνώσης και για τα αχαρτογράφητα νερά της σύγχρονης πολιτικής.

- Η «λευκή κόλλα» σε στέλνει πανεπιστήμιο

Παγκόσμια πατέντα η ελληνική εφεύρεση για μαζική εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η απαξίωση των πανεπιστημίων, οι στρεβλώσεις από τη «μονοκαλλιέργεια» φοιτητών και τα πτυχία χωρίς υπεραξία.

Το 6,83% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (735.027 άνθρωποι) είναι εγγεγραμμένο σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από αυτούς ούτε 1 στους 10 δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του (9,41%).

- Εκ θέσεως, Θανάσης Μαυρίδης: Δεν είναι αργά για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη με σημαία τις μεταρρυθμίσεις (και) στην Παιδεία. Και ενώ μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν πρόλαβαν εν μέσω τόσων κρίσεων, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ολιγωρία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ορισμένα θέματα, όπως αυτό της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

-Αντιεμβολιασμός: Ένα μικρόβιο που σκοτώνει εγκεφάλους...

Σε ολόκληρη την Ευρώπη η συνωμοσιολογία και ο λαϊκισμός πλήττουν τη δημόσια υγεία με τα ποσοστά ανοσοποίησης να πέφτουν και «ξεχασμένες» μολυσματικές ασθένειες να επιστρέφουν.

- Χτυποκάρδια στο θρανίο: Πρώτο κουδούνι με την Covid-19

Με μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, διαφορετικούς χρόνους στα διαλείμματα και ετοιμότητα για νέα κρούσματα αρχίζει την επόμενη Δευτέρα η σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

-Τα ΣΔΙΤ ανοίγουν τον δρόμο για λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Δεν είναι απόρθητο το «μεσαιωνικό κάστρο» του άρθρου 16.

- Ο τελευταίος Σαμουράι

Ο Σίνζο Αμπε, ο μακροβιότερος και πλέον επιτυχημένος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά. Τα...Αμπενόμικς που έσωσαν την ιαπωνική οικονομία.

- Έκανε τις ΗΠΑ... Άγρια Δύση

Αφού άφησε να επικρατήσει ο νόμος των όπλων, του φυλετικού μίσους και της ρατσιστικής βίας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται... τάξη και ηρεμία, καθώς και να πατάξει τη δήθεν «εσωτερική τρομοκρατία».

- Πυρκαγιές όπως... πανδημία

Ο Μπολσονάρου, γνωστός αρνητής του κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής, βλέπει ακόμα μία χρονιά τον Αμαζόνιο, τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη να γίνεται στάχτη, χωρίς να κάνει το παραμικρό.

- Neuralink v2, το πραγματικά μεγάλο χακάρισμα;

Συµβίωση ή καταδυνάστευση; Το ερώτημα δεν είναι πια θεωρητικό. Η 2η γενιά της τεχνολογίας του Έλον Μασκ δοκιμάστηκε σε εγκέφαλο πειραματόζωων και µας φέρνει αντιμέτωπους µε ένα ενδεχόμενο μέλλον, όπου τίποτε πια δεν θα είναι το ίδιο.

- Τα ηλιακά πάνελ «πεθαίνουν»

Καθώς, όμως, η πρώτη γενιά φτάνει στην ημερομηνία λήξης, το φάσμα μιας θάλασσας από ηλεκτρονικά απομεινάρια αναδύεται στον ορίζοντα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπολόγισε ότι ενώ το 2016 υπήρχαν μόλις 250.000 τόνοι ηλιακών συλλεκτών που είχαν φτάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, το 2050 θα έχουμε ξεμείνει με 78 εκατομμύρια τόνους άχρηστων πάνελ.

-Ο Μαύρος Σεπτέμβρης του 1972 - Η σφαγή του Μονάχου

Για τους Παλαιστίνιους, ο Μαύρος Σεπτέμβρης ήταν ένα παρακλάδι της Φατάχ του Αραφάτ, του βασικού κορμού της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Για τον υπόλοιπο κόσμο ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση. Αν μπορούσε κάποιος να µπει στο μυαλό όσων σχεδίαζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, θα διαπίστωνε πως ό,τι ακολούθησε ήταν βγαλμένο από τον χειρότερο εφιάλτη τους.

Από τα 26 σχέδια ασφάλειας που εκπονήθηκαν πριν από τους Αγώνες, το 21ο προέβλεπε ακριβώς ό,τι συνέβη, αλλά οι Γερμανοί προέκριναν την ανεμελιά έναντι της ασφάλειας, µάλλον από ντροπή για τις νωπές ναζιστικές μνήμες µε τις οποίες ήθελαν να ξεμπερδεύουν.

- Super League: Τέλος και αρχή πάνε... πακέτο

Χρόνο με τον χρόνο το ποδοσφαιρικό αλαλούμ μεγαλώνει, η ανικανότητα όσων διοικούν εξελίσσεται, περνάει σε... άλλες σφαίρες, δυναμώνει και ριζώνει με τρόπο που είναι αδύνατο, πλέον, να την αντιμετωπίσει κανείς, όσες ικανότητες ή καλή διάθεση κι αν έχει.

- Είναι ελεύθερος ή όχι ο Λιονέλ Μέσι;

Ένας περίπλοκος «πόλεμος εντυπώσεων» και η «μάχη της ερμηνείας» των προθέσεων του παίκτη και της Μπαρτσελόνα γύρω από ένα συμβόλαιο με πολλά σκοτεινά σημεία. Στο μυαλό του ο Αργεντινός έχει ήδη φύγει, νιώθει ότι πήρε τη σωστή απόφαση και περιμένει τον πρόεδρο Μπαρτομέου να διαπραγματευθεί τη μεταγραφή του. Τι βολεύει το «10», τον σύλλογο και τη Μάντσεστερ Σίτι.

- «Led Zeppelin Symphonic»: Stairway to... Ακρόπολη

Η μουσική του θρυλικού heavy metal συγκροτήματος, από συμφωνική ορχήστρα, στο Ηρώδειο.

- Ζαχαρίας Στουφής: «Ο δικός μου Χάρι Πότερ και η ιστορία με τον Οιδίποδα»

Συγγραφέας, λαογράφος, αγιογράφος και ποιητής, παραδίδει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τα νέα του βιβλία, «Ο τάφος του διαβόλου» και «Όταν ήμουν παιδί έσφαζαν τα ζώα μπροστά µου» και μιλάει για θάνατο, δεισιδαιμονίες και οικονομικά συµφέροντα.