8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Φ. Κουβέλης: Δεν έχει παραδοθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας το πόρισμα για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Φ. Κουβέλης: Δεν έχει παραδοθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας το πόρισμα για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Στο δημοσίευμα των Νέων σχετικά με την αιτία βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» αναφέρθηκε το μεσημέρι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο πόρισμα δεν γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή προκειμένου και αυτό να συνεκτιμηθεί και να συναξιολογηθεί στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που έγινε και γίνεται από αρμόδια επιτροπή για τις συνθήκες του συγκεκριμένου ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βύθιση του δεξαμενόπλοιου πιθανότατα να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού, ενώ ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη. Επίσης επικαλούμενο το πόρισμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κ.λπ. (κάτι που ίσως αποδίδεται στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου).

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Ναυτιλίας οι τρεις πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί για το θέμα του ναυαγίου από την εισαγγελία Πειραιά και το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων δεν έχουν ακόμα παραδώσει τις σχετικές εκθέσεις τους για τα αίτια του ναυαγίου.