Φ. Αραμπατζή: Ο κ. Αποστόλου ενέκρινε διανομή τροφίμων στα σχολεία όταν αυτά θα έχουν κλείσει

Φ. Αραμπατζή: Ο κ. Αποστόλου ενέκρινε διανομή τροφίμων στα σχολεία όταν αυτά θα έχουν κλείσει

«Θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το νέο διαγωνισμό διανομής τροφίμων στα σχολεία της χώρας. Η διανομή προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο όταν τα σχολεία θα έχουν κλείσει», σημειώνει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής της ΝΔ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, «γιατί αξιοποιεί μέρος μόνο του προϋπολογισμού που δικαιούται η χώρα μας ανά έτος, δηλαδή 3,2 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 1,5 εκατ. ευρώ για γάλα;», και του υπενθυμίζει ότι η χώρα μας «θα χάσει τα αναξιοποίητα κονδύλια και για τις επόμενες χρονιές αφού αυτά ανακατανέμονται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».
 
Ακολουθεί η δήλωση:

«Αφού επί τέσσερα σχολικά έτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε μισό ευρώ από το εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε σχολεία, συνολικού ύψους 4.8 εκατ. ευρώ κατ' έτος, αποφασίζει ξαφνικά να κάνει διανομή τον Ιούνιο! Το γεγονός ότι τα σχολεία είναι κλειστά τον Ιούνιο δεν φαίνεται να πτοεί τον Υπουργό.
 
Πέραν όμως αυτού, είναι πρόκληση να γίνεται λόγος για  απρόσκοπτη απορρόφηση του Προγράμματος, ενώ  έχουν χαθεί εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της αβελτηρίας του Υπουργείου.
 
Ο κ. υπουργός, όμως, καλείται να απαντήσει και σε σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την ανακοίνωση που εξέδωσε:
 
1. Γιατί αξιοποιεί μέρος μόνο του προϋπολογισμού που δικαιούται η χώρα μας ανά έτος, δηλαδή 3,2 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 1,5 εκατ. ευρώ για γάλα; Του θυμίζουμε ότι η χώρα μας θα χάσει τα αναξιοποίητα κονδύλια και για τις επόμενες χρονιές αφού αυτά ανακατανέμονται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
 
2. Πώς δικαιολογεί το υπέρογκο ποσό των 150.000 ευρώ που πληρώθηκε για την αξιολόγηση του προγράμματος για την τριετία, όταν για το 2017 η ίδια αξιολόγηση κόστισε αλλού μόλις 14.500 ευρώ σύμφωνα με τους πίνακες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
 
3. Γιατί δεν αναφέρεται ο αριθμός των παιδιών που ωφελούνται από την προμήθεια εκπαιδευτικών πυραμίδων διατροφής και USB, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα;
 
Τέλος μια απλή υπενθύμιση προς τον κ. Αποστόλου: Ο μέσος όρος απορρόφησης όλων των υπολοίπων κρατών-μελών αγγίζει το 75% για το τρέχον σχολικό έτος, ενώ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η απορρόφηση άγγιζε το 86,6% το 2012-2013 και το 100% το 2013-2014».

Φωτογραφία: Intime News