Eurasia Group: Το προσφυγικό μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Eurasia Group: Το προσφυγικό μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό την πίεση των χιλιάδων προσφύγων που καταφτάνουν ασταμάτητα στις ακτές της οδηγώντας την χώρα εκτός Ευρωζώνης, αναφέρει το CNBC.

Οι αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν πως οι προσφυγικές εισροές σε συνδυασμό με την ύφεση, τις κοινωνικές αναταραχές και τις πολιτικές πιέσεις ενδέχεται να φέρουν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εντός της Ευρώπης.

Ενώ η ΕΕ συμφώνησε να παρέχει βοήθεια ύψους 3 τρισ. ευρώ στην Τουρκία ώστε να μειώσει τις εισροές προσφύγων η Ένωση καλείται να λάβει πρόσθετα μετρά και να βρει τρόπους να ελέγξει τις αφίξεις μεταναστών στο έδαφός της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Eurasia Group η Ελλάδα ίσως να είναι η μεγάλη χαμένη από τα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά στη βόρειο Ευρώπη.

«Συνεχίζουμε να πιστεύομε πως η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωσαν αναλυτές του Eurasia Group. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση για την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, η οποία, θα προτιμήσει αντί να επιβάλει ένα εσωτερικό πλαφόν για τις αφίξεις να συγκρατήσει το πρόβλημα εντός της Ελλάδας σφραγίζοντας τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ακόμα και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα», πρόσθεσαν.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν πως αν κάτι τέτοιο συμβεί το αποτέλεσμα θα ήταν επικίνδυνο τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά για την Ελλάδα προκαλώντας μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές, αστάθεια οι οποίες ενδέχεται να σπρώξουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης.

«Η σφαγή των ελληνοσκοπιανών συνόρων θα αύξηση το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και θα δυναμώσει τον εθνικισμό οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν και πάλι στο τραπέζι», δήλωσαν οι αναλυτές.

Πιέσεις προς την Ελλάδα

Το 2015 πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες κατέφτασαν στην Ευρώπη, ενώ η πλειοψηφία ήρθε μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Από τις αρχές του 2016, συνεχίστηκαν οι μεταναστευτικές ροές με πάνω από 75.000 ανθρώπους να καταφτάνουν με κάθε τρόπο. Ήδη έως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία, τουλάχιστον 374 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται.

Σύμφωνα με το άρθρο, ένα δείγμα της πίεσης που υφίσταται η Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι από τις 28 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου εισήλθαν 16.723 πρόσφυγες στη χώρα.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ο Οργανισμός Μετανάστευσης και οι αρχές της χώρας αναφέρουν πως 927.386 άνθρωποι κατέφυγαν στην Ελλάδα.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η δημιουργία περισσότερων κέντρων υποδοχής προσφύγων, τα λεγόμενα hot spots, όπου οι μετανάστες καταγράφονται, δίνουν αποτυπώματα, ενώ οι πιο πολλοί κάνουν αίτηση μετεγκατάστασης. Η λογική της μετεγκατάστασης έχει ως στόχο να ελαφρύνει το βάρος από τους ώμους της Ελλάδας και της Ιταλίας ώστε να μοιραστεί συνολικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στην έκθεση του Eurasia Group αναφέρεται πως “τους προσεχείς μήνες, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με μια σειρά απαιτήσεων της ΕΕ ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση και τον έλεγχο των συνόρων της.

Πολλοί στην Ελλάδα, έως και η κυβέρνηση, εκτιμούν πως η Ευρώπη δε βοηθάει πραγματικά, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται μπροστά μείωση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, και αναγκάζεται να μειώσει τις δαπάνες και να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν πως η θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη ακόμη κι αν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της μες τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και ολοκληρώσει την πρώτη της αξιολόγηση για το bailout τον Ιούλιο.