Ερωτήματα και απορίες για τις δυσλειτουργίες στο Δημόσιο τομέα

Ερωτήματα και απορίες για τις δυσλειτουργίες στο Δημόσιο τομέα

Από την πρόσφατη επικαιρότητα και από τις ειδήσεις στα ΜΜΕ δημιουργούνται στον πολίτη οι πιο κάτω απορίες, για τις οποίες δεν δόθηκαν από τους αρμόδιους απαντήσεις, ούτε εξαγγέλθηκαν ιδίως από τον υπουργό Δικαιοσύνης μέτρα προς διόρθωση των δυσλειτουργιών αυτών.

Α) Ανακοινώθηκε θριαμβευτικά η είδηση ότι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό εξωτερικού συνελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες διώξεως, που αξίζουν συγχαρητηρίων, 42χρονος αλλοδαπός οδηγός επικαθήμενου φορτηγού ψυγείου με εμπόρευμα κατεψυγμένων ψαριών κάτω από το οποίο είχαν αποκρύψει ποσότητα 369.860 πακέτων τσιγάρων χωρίς την ταινία ασφαλείας του φόρου κατανάλωσης καπνού και διαφυγόντας δασμούς άνω του 1.500.000 ευρώ.

Ο οδηγός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Η απορία είναι η εξής γιατί αυτό το έργο το έχομε δει πολλές φορές.

Αρκετά συχνά ανακαλύπτονται φορτηγά αυτοκίνητα με μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καμιά φορά και πλοία τα λεγόμενα «τσιγαράδικα», συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ο συνήθως αλλοδαπός οδηγός, που είναι αναλώσιμος, αλλά δεν ακούγεται ποτέ τίποτα για τους άλλους συνεργούς της λαθρεμπορίας, δηλαδή τους υπεύθυνους της μεταφορικής εταιρίας, τους παραγωγούς των τσιγάρων, τους διακινητές που έρχονται σε επαφή με τα ξένα δίκτυα διακινήσεως λαθραίων.

Στη συνέχεια τα λαθραία τσιγάρα κατάσχονται και εκποιούνται σε δημόσιο πλειοδοτικό πλειστηριασμό και ενδεχομένως αγοράζονται με απόκρυψη από τους ίδιους τους διακινητές και προωθούνται στην κατανάλωση νόμιμα πλέον.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί οι διαφυγόντες δασμοί από το λαθρεμπόριο καπνού ανέρχονται σε αρκετά δις και μόνο αν αποκαλυφθούν οι επί κεφαλής θα περιορισθεί.

Β) Για τη δολοφονία της Ζακύνθου κατηγορήθηκε κάποιος γνωστός εφοπλιστής και ο σωματοφύλακας του, ο οποίος επικαλέστηκε ακλόνητο άλλοθι που συνίσταται ότι τη μέρα και ώρα της δολοφονίας είχε ραντεβού με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. έξωθι του κτιρίου της ΓΑΔΑ. Σαφώς η παραδοχή ή όχι του άλλοθι είναι ζήτημα κατ' εξοχήν δικαστικό και ως εκ τούτου η δικαστική κρίση απόλυτα σεβαστή.

Αν όμως αληθεύουν οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και στηρίζονται στο απολογητικό υπόμνημα του συνοδού ασφαλείας ότι είχαν ραντεβού με τον ανώτατο αξιωματικό, που δεν είναι γνωστό το όνομα του, για να του δώσει το βιογραφικό του γιου του για ναυτολόγηση σε πλοίο του εφοπλιστή, γεννώνται ερωτήματα για την μεταξύ τους σχέση.

Γ) Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη γιατί διέταξε πειθαρχικό έλεγχο για 10 ακραίες περιπτώσεις ταλαιπωρίας πολιτών από τον ΕΦΚΑ, όπου τον τελικό λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

Ελπίζω ότι το μήνυμα θα δοθεί όχι μόνο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που δεν σηκώνουν το τηλέφωνο και ταλαιπωρούν παντοιοτρόπως χιλιάδες πολίτες για την έκδοση της συντάξεως του, αλλά και όλους τους άλλους Δ.Υ. που παρέχουν τις υπηρεσίες του με ρυθμούς παρωχημένους.

Η απορία είναι γιατί και οι άλλοι κ.κ. υπουργοί, που η παροχή των υπηρεσιών από τους υπαλλήλους των τομέων που ελέγχουν χωλαίνει δεν μιμούνται το παράδειγμα του κ. Χατζηδάκη; Με την παρατήρηση ότι με παρόμοια δράση το πολιτικό όφελος είναι μεγαλύτερο από το πολιτικό κόστος.

Δ) Τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί μια σειρά από εγκλήματα, σε κάποια εκ των οποίων, εμπλέκονται και αλλοδαποί. Κάποιοι εξ αυτών είχαν απολυθεί από τις φυλακές ή βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Παλαιότερα υπήρχε μια αποτελεσματική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όταν κάποιος αλλοδαπός καταδικάζονταν για κακούργημα, τότε το δικαστήριο μαζί με την καταδίκη διέταζε και την απαγόρευση εισόδου του ξανά στη χώρα μας.

Η διάταξη αυτή καταργήθηκε και έτσι ο παράνομος αλλοδαπός όταν αποφυλακίζεται αφήνεται ελεύθερος να κυκλοφορεί και να συνεχίζει τη δράση του έως ότου συλληφθεί για νέα αδικήματα.

Μήπως ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης λάβει υπόψη το κενό αυτό της νομοθεσίας και φροντίσει κατά την προσεχή τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για τη θέσπιση σχετικής διάταξης που να το καλύπτει;

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.