Επισπεύδεται o... δύσκολος διάλογος

Επισπεύδεται o... δύσκολος διάλογος

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, επικοινώνησε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, λίγο πριν ο Πρόεδρος αναχωρήσει για τη Ρώμη, ζητώντας του τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά αύριο.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι χρειάζεται γραπτό αίτημα και του πρότεινε να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ενημερώσει για το αίτημά του. (Εκτιμάται ότι η επιφυλακτική στάση του Προέδρου οφείλεται στην κριτική που δέχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, για τις τελευταίες παρεμβάσεις του, οι οποίες κατά πολλούς υπερέβαιναν το θεσμικό πλαίσιο των καθηκόντων του).

Στη συνέχεια, εφόσον υπάρξει το αίτημα, και ο ίδίος ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει έναν γύρο τηλεφωνικών επαφών, πριν το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει το Σάββατο, καθώς η επόμενη δυνατή μέρα ήταν η Τρίτη, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει την Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

Ήδη, το γραφείο του ΠτΔ, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα δεχτούν σχετική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το αίτημά του.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει απόψε από το Ισραήλ, ενώ ο κ. Παυλόπουλος αύριο το απόγευμα από τη Ρώμη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την πραγματοποίηση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να τους ενημερώσει για το προσφυγικό πρόβλημα και να γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Ραμάλα.

Για την κυβέρνηση, αφού πρώτα γίνουν οι συνεννοήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η ενδεδειγμένη ημέρα για την πραγματοποίηση της σύσκεψης είναι το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Γ. Σ.


Διαβάστε ακόμη:

- Ο. Γεροβασίλη: Υποχρέωση της κυβέρνησης να αναζητήσει κοινές πολιτικές στο Ασφαλιστικό