Επίσκεψη Αντ. Μπλίνκεν στις 26 και 27 Μαΐου σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Επίσκεψη Αντ. Μπλίνκεν στις 26 και 27 Μαΐου σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για την εμπέδωση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα πηγή που έχει ενημερωθεί για το σχεδιασμό αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. 

Σημειώνεται ότι αμερικανοί, ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το πλήρες δρομολόγιο του Μπλίνκεν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Πέμπτη την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως «θα συζητήσει προσπάθειες αποκατάστασης και τη συνεργασία για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».

Επισημαίνεται ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή θα περιλάβει επίσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία μεσολάβησε για να επιτευχθεί η εκεχειρία στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, καθώς και στην Ιορδανία, δήλωσε η πηγή.

 Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και συζήτησαν μέτρα για την διασφάλιση τήρησης της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τις βιαιότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε στον Αμπάς ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή και τα Ηνωμένα Έθνη για να παρέχει ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια και να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας, υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εύθραυστη η εκεχειρία, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Αξίζει να επισημανθεί πως η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τα δύο μέρη παραμένει εύθραυστη, ενώ οργανώνονται η επείγουσα ανθρωπιστική αρωγή και οι πρώτες διπλωματικές συνομιλίες σχετικά με την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θυλάκου που έχει υποστεί καταστροφές τις 11 ημέρες των συγκρούσεων.

Καθώς οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν, οι κάτοικοι μπόρεσαν χθες, Παρασκευή, να βγουν για να ανεφοδιαστούν και να επιθεωρήσουν τις ζημιές στη Γάζα, όπου πολυάριθες κατοικίες έχουν καταστραφεί και ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως  διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια αφού χθες ανέσυραν πέντε πτώματα, καθώς και δέκα επιζώντες μέσα από τις υπόγειες σήραγγες που βομβαρδίσθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Υπογραμμίζεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ισχύος αυτής της εκεχειρίας χθες, Παρασκευή, στις 02:00, τα δύο μέρη διεκδίκησαν τη νίκη διαβεβαιώνοντας, τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ότι πέτυχαν τους στόχους τους.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια χαιρέτισε μια «στρατηγική νίκη» εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε πως η Χαμάς «κατέφερε ένα σοβαρό και οδυνηρό πλήγμα που θα αφήσει βαθιά σημάδια» στον αντίπαλό της.

«Επιτύχαμε τους στόχους, είναι μια εξαιρετική επιτυχία», υποστήριξε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολιάζοντας την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από το 2007 από τη Χαμάς και όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Περισσότεροι από 200 τρομοκράτες, εκ των οποίων 25 βαθμοφόροι», σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, υποστήριξε.

«Οι εχθροί μας δεν έχουν κανένα πιστοποιητικό ανοσίας», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς ενώ ένας εκπρόσωπος των παλαιστινιακών ένοπλων τμημάτων στη Γάζα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το μήνυμά μας προς τον εχθρό είναι ξεκάθαρο: αν επιστρέψετε, θα επιστρέψουμε κι εμείς».

Οικονομική αρωγή

Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες έφθασαν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη «για να εποπτεύουν» το σεβασμό στην κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να μπουν χθες, Παρασκευή, στη Γάζα, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον ισραηλινό ομόλογό του για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ανοικοδόμησης της Γάζας.

Το ζήτημα της ανοικοδόμησης στο θύλακο, που κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς --το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες-- αποτελεί επίσης για την Ουάσινγκτον έναν διπλωματικό μοχλό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο την πρόθεσή του να συγκεντρώσει με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας «μεγάλη»οικονομική βοήθεια για «να ανοικοδομηθεί η Γάζα», αλλά «χωρίς να δοθεί στη Χαμάς η ευκαιρία να ξαναχτίσει το σύστημα εξοπλισμού της».

Ο ίδιος  μάλιστα αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών, μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης δίπλα στο Ισράηλ, χαρακτηρίζοντάς την τη «μόνη δυνατή απάντηση», ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στη Μέση Ανατολή «μέσα στις προσεχείς ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έχουν ανασταλεί από το 2014, σκοντάφτουν σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ο ισραηλινός εποικισμός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία Ισραήλ–Χαμάς

Να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην πρώτη ομόφωνη ανακοίνωσή του αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας στις 10 Μαΐου.

Συγκεκριμένα οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου «χαιρετίζουν την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» και «αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος» καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, αναφέρει το κείμενο αυτό που εγκρίθηκε και από τις ΗΠΑ, αφού διαγράφηκε μία παράγραφος σχετικά με την καταδίκη των βιαιοτήτων.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον είχε μέχρι τώρα απορρίψει τρία ψηφίσματα καθώς και ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Γαλλία και το οποίο απαιτούσε «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την πλήρη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει  το κείμενο που προτάθηκε από την Κίνα, τη Νορβηγία και την Τυνησία, προσθέτοντας μόνο ότι οι χώρες μέλη εκφράζουν τη λύπη τους για τις απώλειες αμάχων λόγω των συγκρούσεων.

Οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές καταβάλλουν προσπάθειες και σήμερα για να ισχυροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ οι υπηρεσίες αρωγής κάνουν έκκληση να επικρατήσει ηρεμία ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από 11 ημέρες συγκρούσεων.

Η κατάπαυση του πυρός, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, δεν είχε παραβιαστεί μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, επιτρέποντας έτσι στις αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αρχίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών. Παρά την αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ, την Παρασκευή, δεν υπάρχουν αναφορές για εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ή για ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα.

Οι ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις παρέλυσαν τις πόλεις στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και προκάλεσαν πανικό, όχι όμως και τόσο εκτεταμένες ζημιές όσο εκείνες στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Υπογραμμίζεται πως ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που περιηγήθηκε στον πυκνοκατοικημένο θύλακα σήμερα, προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία αφού σπίτια, δρόμοι και υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως νοσοκομεία, έχουν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές. «Όλοι θα πρέπει απλώς να υποχωρήσουν και να μην κάνουν προκλητικές ενέργειες», είπε η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αφού μίλησε με επιζώντες σε μια ισοπεδωμένη γειτονιά της πόλης της Γάζας.

Αφού μεσολάβησε για την εκεχειρία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, η Αίγυπτος έστειλε χθες μια αντιπροσωπεία στο Ισραήλ για συζητήσει τρόπους για την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός και την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, είπαν αξιωματούχοι της Χαμάς στο πρακτορείο Reuters. Οι διαμεσολαβητές πηγαινοέρχονται από το Ισραήλ στη Γάζα και σήμερα συναντήθηκαν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπως ανέφερε ένας σύμβουλός του.