Επανεμφάνιση της Δέλτα με την εξασθένηση της Όμικρον βλέπουν οι επιστήμονες

Επανεμφάνιση της Δέλτα με την εξασθένηση της Όμικρον βλέπουν οι επιστήμονες

Την πιθανότητα επανεμφάνισης της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού με την εξασθένηση των μεταλλάξεων της Όμικρον που επικρατούν αυτό το διάστημα, προβλέπουν επιστήμονες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία.

Ο καθηγητής Δρ. Ρίτσαρντ Νεερ από το Βιολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι οι λοιμώξεις με την Όμικρον δεν είναι ήπιες στο σύνολό τους ενώ οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης είναι επίσης άγνωστες. Συνέχισε λέγοντας πως μια μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον δεν προστατεύει  ενδεχομένως επαρκώς από τη μόλυνση με τη Δέλτα ή άλλες παραλλαγές τουλάχιστον αν δεν υπάρχει ανοσία από τη Δέλτα πριν από μια νέα μόλυνση. Συμπερασματικά, το κύμα της Όμικρον δεν μας προστατεύει απαραίτητα από περαιτέρω κύματα στο μέλλον.

Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι μπορεί να προκύψουν και νέες παραλλαγές που θα μας οδηγούσαν ξανά σε ένα σημείο μηδέν καθώς είναι δυνατή η εμφάνιση νέων παραλλαγών μέσω του ανασυνδυασμού παλαιών παραλλαγών, κάτι που ήδη γνωρίζουμε από τους ιούς κορονοϊού. Εκτίμησε πάντως πως η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να επιστρέψει. Πρόκειται άλλωστε για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν η ανοσία έχει εξασθενίσει, μπορεί να αποκτήσει ξανά πλεονέκτημα έναντι της Όμικρον με τη Δέλτα να οδηγήσει και πάλι σε σοβαρές πορείες της νόσου.

«Ανώμαλος» ο δρόμος προς την ενδημικότητα του ιού

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι κυρίαρχη σε τουλάχιστον 141 χώρες καθώς εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Μάλιστα έκανε λόγο για τρεις παραλλαγές της Όμικρον που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Ο καθηγητής Νεερ δήλωσε ότι ο δρόμος για να γίνει ενδημικός ο ιός δεν θα είναι ομαλός ενώ ο ιός θα παραμείνει μόνιμα.

«Μάλλον, ο ιός θα παραμείνει μακροπρόθεσμα και θα κυκλοφορεί επαναλαμβανόμενα, πιθανώς εποχιακά». Επισήμανε επίσης ότι προσεγγίζουμε πλέον ένα σημείο όπου σχεδόν όλοι έχουν κάποια ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης. Αυτό μειώνει το βάρος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο SARS-CoV-2.

Σημείωσε πάντως πως «η εμβολιαστική προστασία μειώνεται, αφενός γιατί αλλάζει ο ιός και αφετέρου λόγω της πτώσης του επιπέδου των αντισωμάτων. Ακόμη και οι εφάπαξ λοιμώξεις δεν προσφέρουν μόνιμη προστασία και οι επαναμολύνσεις με αυτούς τους ιούς δεν είναι ασυνήθιστες. Το πόσο συχνά θα μολυνόμαστε ξανά από τον SARS-CoV-2 στο μέλλον δεν είναι ακόμη σαφές».

Όσον αφορά τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς, ο ίδιος σημείωσε, πως αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για ευάλωτες ομάδες όπως  και σε ηλικιωμένους και εκείνους με προϋπάρχουσες παθήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η προστασία από τη μετάδοση του ιού θα είναι προφανώς περιορισμένη χρονικά, η αυτοπροστασία είναι ακόμη πιο σημαντική για αυτές τις ομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.