Εντός Ιουνίου το «πρασίνισμα» της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη

Εντός Ιουνίου το «πρασίνισμα» της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη

Με την ημέρα να κλείνει με 97.000 εμβολιασμούς, 3.803.210 συνανθρώπους μας να έχουν κάνει έστω και μια δόση και άλλους 2.204.220 να έχουν ολοκληρώσει και τη 2η δόση, το ποσοστό των πολιτών που έχει κάνει έστω και μια δόση έχει ξεπεράσει το 36% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έχει υπερβεί το 20% στην Επικράτεια. Ακόμα πιο ευνοϊκή εικόνα παρουσιάζουν συνολικά τα νησιά όπου τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού έχει κάνει μια δόση και τουλάχιστον το 27% έχει ολοκληρώσει τον covid εμβολιασμό.

Όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπεράσουν το 35%, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι θα έχουμε χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας ενώ ήδη τα ημερήσια κρούσματα έχουν μειωθεί στα 1.239 ανά 24ωρο, με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη να θέτει το όριο στα 1.000-1.100 κρούσματα ανά ημέρα, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με το μοντέλο του καθηγητή αναμένεται να «πιάσουμε» αυτήν την επίδοση κατά τις 10 Ιουνίου, δηλαδή σε μια εβδομάδα. Αν θεωρήσουμε ένα ικανοποιητικό μέσο όρο τα 1.050 κρούσματα την ημέρα, μας χωρίζουν 189 κρούσματα και 7 ημέρες από την κρίσιμο ορόσημο που θα μας βάλει στον πράσινο επιδημιολογικό Ευρωπαϊκό χάρτη.

Στο μεταξύ, η πτώση των σκληρών δεικτών της πανδημίας (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι) είναι αργή και σταθερή, με συνέπεια να κρίνεται ικανοποιητική, αλλά οι ειδικοί προβληματίζονται από τα 52 κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη, ένα μεγάλο νησί που λόγω του πληθυσμού του δεν έχει συμπεριληφθεί στην επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία κι εμβολιάζεται μαζί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα κρούσματα στα νησιά συγκεντρώνουν αμέσως το ενδιαφέρον λόγω της τουριστικής περιόδου και του μεγάλου ειδικού βάρους των νησιών, αλλά ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής υπενθυμίζει πως μια εστία αναζωπύρωσης της covid στα νησιά δεν μπορεί να αλλάξει τη μεγάλη εικόνα και να επιδεινώσει την επιδημιολογική κατάταξη της χώρας μας, ενώ αντίθετα μια τέτοια εστία στο Λεκανοπέδιο μπορεί, καθώς διαθέτει διαφορετικό πολλαπλασιαστή.

Στην αισιοδοξία των ειδικών πως η εξέλιξη των δεικτών είναι ικανοποιητική αντιπαρατίθενται οι φόβοι για τις μεταλλάξεις και το εμμένον χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών -που πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί για να αγγίξει το 90%.

Μια τελευταία σκιά στην επιχείρηση εμβολιασμού ρίχνουν με τον σκεπτικισμό και τον… «ωχαδελφισμό» τους αρκετοί συμπολίτες μας που καθώς βλέπουν τους αριθμούς των εμβολιασμένων να αυξάνονται θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι, άρα δεν χρειάζεται εκείνοι να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όμως όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να μένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της Covid, ο οποίος διατηρείται όσο η συλλογική ανοσία δεν αυξάνεται πάνω από ένα κρίσιμο όριο, με τις μεταλλάξεις να έχουν τον τελευταίο λόγο για το πόσο ψηλά θα χρειαστεί να σηκωθεί ο πήχης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.