Εμβόλιο AstraZeneca: Τι λένε πέντε ειδικοί για τη δεύτερη δόση

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι λένε πέντε ειδικοί για τη δεύτερη δόση

Για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca οι κάτω των 60 ετών τοποθετήθηκαν πέμπτοι ειδικοί, και το κοινό συμπέρασμα είναι ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου είναι απειροελάχιστες.

Μ. Θεμιστοκλέους: Πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση 

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεάις Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο εξακολουθεί να είναι ένα καλό εμβόλιο.

Όπως επισήμανε, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης, ενώ σημείωσε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.

«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αλ. Βατόπουλος: Γιατί αλλάξαμε το ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορονοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι  η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή,  1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε. 

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. 

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να  κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000. 

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. 

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας,  ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο,  γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. 

Τ. Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Όχι στην αλλαγή εμβολίου για τη 2η δόση

Τον προβληματισμό του για τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση AstraZeneca και είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εξέφρασε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας πως δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ότι «οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου» και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Εκτίμησε δε ότι το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος. «Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα» εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων.

«Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζεται να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να αντιλαμβανόμαστε το γιατί» είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, εάν χρειαστεί τρίτη δόση απάντησε ότι υπάρχουν μελέτες για το πόσο αποτελεσματικό είναι το μικτό σχήμα, οπότε μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Μ. Παγώνη: Να δοθούν σαφείς οδηγίες για το AstraZeneca

Tην άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca, ζήτησε η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, εξαιτίας του προβληματισμού που έχει προκληθεί σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.

 «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1 ενώ επισήμανε πως όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Έκανε δε γνωστό ότι 470.000 άνθρωποι θα κάνουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και ότι μόνο μια χώρα ανά τον κόσμο κάνει διαφορετικό δεύτερο εμβόλιο. «Τα μηνύματα είναι λογικά, αλλά θα αλλάξουν τα δεδομένα», πρόσθεσε. 

Τέλος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για 15 με 20 ημέρες.

Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με την 2η δόση του AstraZeneca

Όποιος έκανε την πρώτη δόση και δεν έπαθε τίποτα, δεν έχει κανέναν κίνδυνο με την δεύτερη και θα πρέπει μάλιστα να ολοκληρώσει το σχήμα με το Astrazeneca «γιατί αυτό είναι το επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι παράγει την ανοσολογική προστασία που χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε επιπλέον πως τα συνδυαστικά σχήματα δεν έχουν ακόμα μελετηθεί διεξοδικά, υπάρχουν μόνο προκαταρκτικά αποτελέσματα και δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα πάρουμε.

Για το Astrazeneca δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες περιπτώσεις για επιπλοκές που έγιναν στην δεύτερη δόση, που πολύ πιθανόν να πρόκειται για θρομβώσεις που είχαν προκληθεί με την πρώτη δόση, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί καθώς πολύ συχνά είναι ασυμπτωματικές. «Άρα δεν υπάρχει έως κανένας κίνδυνος. Δεν αλλάζουμε εμβόλιο, αν έχουμε κάνει την πρώτη δόση», σημειώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το Astrazeneca έχει παρεξηγηθεί στην συνείδηση των πολιτών, υποστηρίζοντας πως στην προσπάθειά τους οι επιστήμονες να είναι όσο πιο σωστοί γίνεται, δεν ασχολούνται με το επικοινωνιακό κομμάτι της απόφασης.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως ο EMA, σε χθεσινή του ανακοίνωση, τονίζει ότι είναι σαφώς αναφανδόν υπέρ της χρήσης του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες.

«Δεν υπήρξε αλλαγή στην στάση του EMA, η επίσημη οδηγία παραμένει ίδια. Το Astrazeneca είναι ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο, έχει λύσει το πρόβλημα στην Βρετανία. Η μικρή επιδημία που βλέπουμε να φουντώνει σε κάποιες περιοχές στην Βρετανία, οφείλεται στον τρόπο που επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο, κάνοντας μόνο την πρώτη δόση, για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» είπε

Και συμπλήρωσε: «Το ινδικό στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό από το βρετανικό, δημιουργεί πρόβλημα, γιατί μόνο το 33% καλύπτεται με την πρώτη δόση. Το ποσοστό κάλυψης και με την δεύτερη δόση είναι πάνω από 90%».

Όσο αφορά στις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με τις συμφωνίες για τα εμβόλια, εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος πως αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το εμπορικό κομμάτι και το κομμάτι της διαχείρισης, όχι με το αμιγώς επιστημονικό. Σημειώνει μάλιστα πως η χώρα που δημιούργησε όλο τον θόρυβο με το εμβόλιο της Astrazeneca είναι η Γερμανία, η οποία αυτή την στιγμή το χορηγεί σε όλους.

«Δεν είναι πλήρης η εικόνα που δίνεται, όταν για παράδειγμα, στην Βρετανία έγινε η σύσταση να μην γίνεται το εμβόλιο στους κάτω από 40, δεν επικοινωνήθηκε εξίσου, πως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, αφενός να μην έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, διαβήτη, που σημαίνει πως μπορεί να νοσήσουν βαριά εάν μολυνθούν με τον ιό και εάν το να μην κάνουν το Astrazeneca δεν θα τους καθυστερήσει από το να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

Βασίλης Κικίλιας: Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως κι εμείς, συστήνουν τη 2η δόση AstraZeneca

Μ. Γκάγκα για AstraZeneca: Οι παρενέργειες εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες