7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Μ. Γκάγκα για AstraZeneca: Οι παρενέργειες εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες

Μ. Γκάγκα για AstraZeneca: Οι παρενέργειες εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες
APimages

Για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca οι κάτω των 60 ετών τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης.

«Αυτό που λέει η Επιτροπή είναι να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca γιατί αυτό που έχουμε δει διεθνώς είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη δεύτερη δόση. Τα περιστατικά που συμβαίνουν μετά την πρώτη δόση και είναι π.χ. 13 στο εκατομμύριο, γίνονται 0,3 στη δεύτερη δόση. Άρα είναι πολύ σπάνιο. Η σύσταση δεν είναι μην κάνετε τη δεύτερη δόση, η σύσταση είναι κάνετε τη δεύτερη δόση. Δεν θα κάνουμε νέες δόσεις στους νεότερους ανθρώπους για πρώτη φορά», εξήγησε η κ. Γκάγκα.

Ερωτηθείσα για το εάν οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου με χαρά, η κ. Γκάγκα τόνισε:

«Μέσα σε αυτούς που θα πάνε να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca είναι οι δύο γιοί μου. Μέσα στην πανδημία έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο ιό που ξεκίνησε πριν από 13 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα μαζεύουμε δεδομένα. Επισήμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να λέει ότι το AstraZeneca είναι ασφαλές και εμείς συστήνουμε να γίνεται. Επειδή είδαμε ότι στους νεότερους ανθρώπους –και επειδή δεν θέλουμε να ρισκάρουμε και να χάσουμε κανέναν- υπάρχει αυτή η πολύ σπάνια παρενέργεια, η Επιτροπή είπε “να μην το διακινδυνεύσουμε για κανέναν”. Άρα οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει καμία δόση δεν κάνουν, ενώ οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα έχουν πιο σπάνιες παρενέργειες. Με αυτά τα δεδομένα πορευόμαστε».

«Οι θάνατοι όπως είδατε από κορονοϊό είναι πολλοί. Στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων είχαμε περίπου 13.000 θανάτους, που είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Ο κορονοϊός έχει διεθνώς πολύ μεγάλη θνητότητα. Λες λοιπόν “σε σχέση με το να κινδυνεύω να κολλήσω” το να κάνω το εμβόλιο που έχει δεκατρείς περιπτώσεις στο εκατομμύριο να κάνω θρόμβωση -και αυτό δεν οδηγεί σε θάνατο- γιατί το προλαβαίνουμε και το ξέρουμε παρά αν αργήσουμε. Ζυγίζεις τα δύο και λες τι είναι καλύτερο για όλους μας. Να είμαστε εκτεθειμένοι ή να έχουμε αυτή την ασφάλεια. Με προσοχή γιατί τώρα ξέρουμε ποιες είναι οι παρενέργειες και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε. Ζυγίζουμε τι κίνδυνο έχουμε από τη μια μεριά και τι κίνδυνο έχουμε από την άλλη. Οι παρενέργειες εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τι να προσέχουν οι εμβολιασμένοι η κ. Γκάγκα είπε «έχουμε το νου μας. Πονοκέφαλος, αιμορραγίες ή μελανιές μας κάνουν να πάμε στο γιατρό».

Μιλώντας τέλος για τους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι θα λάβουν σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.