7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Τ. Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Όχι στην αλλαγή εμβολίου για τη 2η δόση

Τ. Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Όχι στην αλλαγή εμβολίου για τη 2η δόση

Τον προβληματισμό του για τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση AstraZeneca και είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εξέφρασε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας πως δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ότι «οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου» και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Εκτίμησε δε ότι το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος. «Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα» εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων.

«Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζεται να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να αντιλαμβανόμαστε το γιατί» είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, εάν χρειαστεί τρίτη δόση απάντησε ότι υπάρχουν μελέτες για το πόσο αποτελεσματικό είναι το μικτό σχήμα, οπότε μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.