Ελλάς - Γαλλία: Μια Ευρωπαϊκή Μεσογειακή συμμαχία

Ελλάς - Γαλλία: Μια Ευρωπαϊκή Μεσογειακή συμμαχία

Η χθεσινή συμφωνία των Παρισίων για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με ενισχυμένη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ισχυροποιεί, σε μια κρίσιμη στιγμή τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και το ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη πολλών επιπέδων, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Γαλλία, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την ειρήνη στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία αυτή μεγαλώνει την προστιθέμενη γεωπολιτική βαρύτητα της χώρας μας με τρεις τρόπους. Πρώτον, ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι οποιασδήποτε επιβουλής και απειλής. Δεύτερον, την καθιστά έτσι απαραίτητο συνομιλητή, παίκτη και παράγοντα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Τρίτον, δι’ αυτού του τρόπου αναβαθμίζει το πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό ειδικό της βάρος μέσα στην Ευρώπη. 

Στο αμιγώς ελληνοτουρκικό πεδίο η προμήθεια 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra σε συνδυασμό με την απόκτηση των 24 αεροσκαφών Rafale, διαμορφώνει συνθήκες στρατιωτικής εξισορρόπησης -εάν όχι υπεροχής- έναντι της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα. Τα νέα αυτά δεδομένα σε επιχειρησιακό επίπεδο αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη ουσία, καθώς βασίζονται και υπηρετούν τη ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα το άρθρο αυτό προβλέπει «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η πρόβλεψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας. Διότι πηγαίνει πέραν της παρούσας γενικής ρήτρας αλληλοβοήθειας που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Ε.Ε, αλλά και της αντίστοιχης που ισχύει στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ρήτρα του ΝΑΤΟ δεν καλύπτει τη χρήση βίας μεταξύ των κρατών μελών της. Δηλαδή, δεν καλύπτει το ενδεχόμενο μιας Ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Από εχθές όλα αυτά μεταβάλλονται προς όφελος της χώρας μας.

Η συμφωνία είναι επίσης θετική για τη Γαλλία και τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, που μετά την υπογραφή της AUKUS από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, χρειαζόταν όχι μόνο μια νίκη γοήτρου αλλά και ουσίας. Η προαναφερθείσα ρήτρα αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι το Παρίσι μπορεί να ηγηθεί στην οικοδόμηση μιας αυτοδύναμης και ισχυρής Ευρωπαϊκής πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ταυτόχρονα, επισφραγίζει το ειδικό στρατηγικό ενδιαφέρον και το ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας Ευρωπαϊκής Μεσογειακής συμμαχίας μπορεί να αποδειχθεί ένα σοβαρό βήμα προς τη δημιουργία του λεγόμενου «Ευρωστρατού». Είναι λοιπόν θετική και για την Ευρώπη καθώς δημιουργεί δυναμική στενότερων αμυντικών σχέσεων μεταξύ κρατών μελών της. Η σκυτάλη Μητσοτάκη-Μακρόν μπορεί και πρέπει να μεταβιβαστεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σήμερα η Ευρώπη είναι ισχυρότερη από εχθές. Και μια ισχυρή Ευρώπη σημαίνει και ισχυρό ΝΑΤΟ.

Η αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστική ούτε διαβρωτική της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αντιθέτως επιδιώκει να την εμπλουτίσει και να την ενισχύσει έτσι ώστε ο Ατλαντικός να μην είναι χάσμα αλλά γέφυρα μεταξύ των δύο ακτών του.

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική αποδεικνύει ότι μπορεί αν συνδυάζει και να συνθέτει αρμονικά την Ευρωπαϊκή και Ατλαντική της διάσταση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χρονική συγκυρία, αφού μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει σε μια αναθεωρημένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η πενταετής διάρκεια της συμφωνίας Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA), εμβαθύνει και διευρύνει την Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση. Μπορούμε να πούμε ότι οι δύο συμφωνίες, με Γαλλία και ΗΠΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διαχρονική επιλογή της Ελλάδας να συμμαχεί με χώρες που έχουν τη βούληση και τις δυνατότητες  να προβάλουν την ισχύ τους στη θάλασσα.Το κάναμε στο ιστορικό παρελθόν μας, το κάνουμε και σήμερα προς όφελος της χώρας.

Εν κατακλείδι, η χθεσινή συμφωνία είναι μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που χτίζει και εμπλουτίζει την παρακαταθήκη του «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» που οικοδόμησε και μας παρέδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

* O Γιώργος Κουμουτσάκος είναι Βουλευτής Β1 Βόρειου τομέα με τη Νέα Δημοκρατία