Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Νόμιμη χαρακτηρίζουν την απόφαση για βίαιη προσαγωγή του «Μάξιμου Σαράφη» εισαγγελικές και δικαστικές πηγές, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που κλήθηκαν από την προανακριτική επιτροπή και δεδομένου πως αυτή ρόλο εισαγγελέα θα έπρεπε να εμφανιστούν.

«Δεν είναι απαραίτητες οι μάσκες, οι κουκούλες και η αλλοίωση φωνής. Η ίδια η διαδικασία διασφαλίζει το ανώνυμο» αναφέρουν δικαστικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι η ανωνυμία κατοχυρώνεται από την πρόβλεψη στις καταθέσεις να μην γράφεται το επίσημο ονοματεπώνυμό τους, αλλά το κωδικό όνομα που τους έχει δοθεί ως προστατευόμενοι μάρτυρες.

Με τον τρόπο αυτό ακυρώνουν το επιχείρημα του συνηγόρου του «Μάξιμου Σαράφη» για τη μη εμφάνισή του, σύμφωνα με το οποίο επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι που είχε θέσει σε επιστολή του για εξέταση με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα από εκείνη των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, η διαδικασία της βίαιης προσαγωγής -κατά τις ίδιες πηγές- προβλέπεται απλώς πρέπει να επιλυθούν πρακτικά ζητήματα για το πώς αυτή θα γίνει. Προς την κατεύθυνση αυτή και εισαγγελικές πηγές του Αρείου Πάγου μετά την επιστολή- παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν νόμιμη την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής για τον «Μάξιμο Σαράφη».

Όπως επισημαινόταν θα πρέπει η Εισαγγελία να ειδοποιήσει τον αρμόδιο αξιωματικό, ο οποίος έχει αναλάβει τον προστατευόμενο μάρτυρα ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα διαμονής του για να κινηθεί η διαδικασία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία του.

Για το λόγο αυτό, στην πρώτη επιχείρηση να βρεθεί και προσαχθεί ο «Μάξιμος Σαράφης», οι αστυνομικές αρχές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Παράλληλα, βάσει νομικών κύκλων και όπως επικαλούνται πηγές και της ΕΛΑΣ, το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων δεν προβλέπει απαραίτητα την 24ωρη φύλαξή τους. «Θα το μπορούσαν να το ζητήσουν οι εισαγγελικές αρχές, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό» σχολίαζαν.

Συνήθως, ο προστατευόμενος μάρτυρας εάν το επιθυμεί τηλεφωνεί σε ειδικό αριθμό στην προστασία μαρτύρων και έρχεται σε επαφή με τον αξιωματικό, που τον έχει αναλάβει προκειμένου να ενημερώσει για κάποιες κινήσεις και για το κατά πόσο επιθυμεί αστυνομική συνοδεία. Όπως αναφέρεται στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» η τελευταία επαφή από πλευράς αξιωματικού προς τον μάρτυρα έγινε την περασμένη εβδομάδα όταν και ενημερώθηκε για την κλήση να καταθέσει στην ΓΑΔΑ ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν δύο νομοθετικά πλαίσια για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ένα για εκείνους δημοσίου συμφέροντος και άλλο για τους απλούς. Στην Ελλάδα, το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων έχει χρησιμοποιηθεί εκτός από την Novartis σε άλλες δύο υποθέσεις: αυτή της δίκης της 17Ν και σε εκείνη της Χρυσής Αυγής. Και στις δύο περιπτώσεις κατέληξε σε φιάσκο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε όλα τα εξελιγμένα κράτη του κόσμου και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Το καθεστώς αυτό πρέπει να συνεχιστεί αλλά πρέπει να μπουν κάποια όρια ώστε να διαπιστωθεί αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες λειτουργούν οικεία βουλήσει ή αν για κάποιους λόγους υπαγορεύεται η στάση τους για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πολλές φορές είναι υπό την σκιά της αμφισβήτησης. Η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί για πρώτη φορά η δικαιοσύνη έγινε εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η δικαιοσύνη ήταν και είναι πυλώνας της δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξη στο newsit.

«Το γεγονός ότι η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες χωρίς οι ίδιοι τελικά να εμφανίζονται, δημιουργεί μια εικόνα και ταυτόχρονα πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή η υπόθεση στο χρόνο που εξελίχθηκε έγινε χωρίς την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων χωρίς την πίεση που αν θέλετε φαίνεται ότι μπορεί να υπήρξε προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η δικαιοσύνη το προηγούμενο διάστημα είχε εργαλειοποιηθεί» πρόσθεσε.