Έχουμε πρόβλημα με τους τζιχαντιστές, δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός Ασφάλειας

Έχουμε πρόβλημα με τους τζιχαντιστές, δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός Ασφάλειας

Την ενίσχυση της συνεργασίας στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τον ομόλογό του υπουργό Ντράγκαν Μέκτιτς, με δεδομένο τον ισχυρό πυρήνα τζιχαντιστών που υπάρχει στη Βοσνία.

Ο Βόσνιος υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με εξτρεμιστικά στοιχεία και ειδικά με μαχητές του ISIS στη χώρα του, κάτι για το οποίο μιλούν ανοιχτά και είναι διατεθειμένοι να ανταλλάσσουν πληροφορίες με όλες τις χώρες και φορείς για την αντιμετώπισή του. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μέκτιτς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή 130 πολίτες της χώρας του, πολεμούν στο πλευρό του ISIS στη Συρία, 48 έχουν επιστρέψει, ενώ 43 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

 «Είμαστε μια πολύ πολιτισμική κοινότητα. Έχουμε τρεις λαούς, Βόσνιους, Σέρβους και Κροάτες. Τα προβλήματα εξτρεμισμών και τρομοκρατίας είναι υπαρκτά. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και από τις υπηρεσίες ασφαλείας, γίνονται όλες οι ενέργειες για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός.

Τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι υπό έλεγχο με τη συνεργασία των εισαγγελικών αρχών, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, και υπογράμμισε τη διάθεση συνεργασίας με όλες τις χώρες. Όπως είπε, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, συμμετέχει στον διεθνή αντιτρομοκρατικό οργανισμό, μέλη του οποίου είναι 80 χώρες και ανταλλάσσει πληροφορίες τόσο στο πλαίσιο του οργανισμού όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Σημαντικό όμως είναι να λαμβάνουμε και εμείς πληροφορίες» επισήμανε ο κ. Μέκτιτς.

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η χώρα μας έχει στενή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρώπης και τις άλλες χώρες, στο θέμα της τρομοκρατίας και, όπως είπε, τόσο η Γαλλία, που ζει υπό συνθήκες τρόμου τις τελευταίες ημέρες, όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία της Ελλάδας, στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας, στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά σημερινά δημοσιεύματα -σύμφωνα με τα οποία από το DNA διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπαούντ, είχε περάσει από την Ελλάδα διέμενε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, καθώς και ότι ο καταζητούμενος Αμπντεσλάμ είχε περάσει επίσης από την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και συγκεκριμένα είχε πραγματοποιήσει ταξίδι από το Μπάρι στην Πάτρα και από την Πάτρα στο Μπάρι- απάντησε ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει πληροφορίες που αφορούν στην έρευνα, την οποία κάνουν οι γαλλικές Αρχές. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι, επίσημα μέχρι στιγμής, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι από τη χώρα μας έχουν περάσει οι δύο τρομοκράτες, για τους οποίους είχε ζητήσει πληροφορίες η Γαλλία, ενώ οι ελληνικές υπηρεσίες απαντούν σε όλα τα αιτήματα των γαλλικών Αρχών με κάθε λεπτομέρεια, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Ο κ. Τόσκας και ο κ. Μέκτιτς υπέγραψαν σήμερα εφαρμοστικό πρωτόκολλο της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη η ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ